JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kaos etter politisk jordskjelv

Sverige våknet opp til politisk kaos etter at velgerne hadde gitt de borgerlige fornyet tillit, men også skapt en helt usikker situasjon i Riksdagen.

De borgerlige vant nemlig valget, men tapte sitt rene flertall i Riksdagen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var på valgkvelden raskt ute med å invitere Miljöpartiet fra de rødgrønnes leir til et samarbeid i Riksdagen, men ble møtt med en kald skulder.

– Det er utelukket at vi skulle bli et støtteparti for Moderaterna, sa den ene av partiets to ledere, Maria Wetterstrand, natt til mandag.

Usikkerhet

Det utskjelte Sverigedemokraterna fikk 5,7 prosent av stemmene og jublet for sitt politiske gjennombrudd. Men Reinfeldt gjentok at han nekter å samarbeide med det innvandringskritiske partiet, som nå kommer på vippen mellom de to blokkene i Riksdagen.

Alliansen tar sikte på å danne en mindretallsregjering, men Moderaternas partisekretær Per Schlingmann kunne ikke gi noe svar på hvordan da han gjestet SVT mandag morgen.

– Det er viktig at vi kan fortsette å føre en ansvarsfull økonomisk politikk, sa han.

– Ikke nektet

En svensk statsviter sier at hun ikke tror på Miljöpartiets avvisning av samarbeid med de borgerlige, og at den rødgrønne blokken ikke vil vare lenge.

– Jeg synes ikke at de virkelig har benektet et samarbeid, sier statsviter Li Bennich-Björkman til nyhetsbyrået TT.

– De har sagt at de ikke vil være støtteparti. Men om de tilbys en statsrådspost, er det noe annet. Da er de ikke støtteparti. Da isolerer de, eller fratar, Sverigedemokraterna vippeposisjonen, og det kan være et motiv som holder, sier Bennich-Björkman.

Svekket krone

Den svenske kronen svekket seg noe mot euroen i handelen mandag morgen. Mange analytikere forutså nettopp dette da meningsmålingene viste at den parlamentariske situasjonen ville bli uklar.

– Vi gjorde en undersøkelse sist uke som pekte mot omtrent disse reaksjonene, sier SEBs sjefstrateg Johan Javéus til TT.

Han peker på at valgresultatet var ventet på forhånd.

Andre analytikere har pekt på at en langvarig politisk usikkerhet, med en ustabil situasjon i Riksdagen, på sikt kan gå ut over Sveriges økonomi.

Katastrofevalg

Mens Moderaterna gjorde sitt beste valg siden den allmenne stemmeretten ble innført i Sverige, fikk Socialdemokraterna sitt dårligste resultat på nesten 100 år. De to partiene er nå så å si like store.

Samtidig har det borgerlige samarbeidet gått hardt ut over oppslutningen om de tre små partiene, nemlig Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet. Alle tre går klart tilbake sammenlignet med valget i 2006.

Miljöpartiet gjorde derimot et svært godt valg og blir med 7,2 prosents oppslutning Sveriges tredje største parti. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse