JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha Treholt-granskning

Kåre Willoch (H) mener at påstandene om fabrikkerte bevis mot spiondømte Arne Treholt er så alvorlige at en gransking må til.

Willoch var statsminister i Norge da Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985. Han sier til Aftenposten at han ikke har noen forutsetning for å vurdere holdbarheten i påstandene om at overvåkingspolitiet fabrikkerte det såkalte pengebeviset mot Treholt.

– Men påstandene er ganske alvorlige, det er forsiktig uttrykt. Når det er så alvorlig, må det bli grundig undersøkt, sier 81 år gamle Willoch til avisen.

Willoch legger til at han ikke tror på påstandene om fabrikkering av bevis, men at alvorlighetsgraden tilsier at de må «undersøkes svært nøye».

– Det er viktig å få fram at jeg ikke kan se at det er noen tvil om at Treholt var skyldig. Men det er klart at omfanget og grovheten i forholdet avhenger av blant annet pengebeviset, sier han.

På generelt grunnlag sier Willoch at dersom det er produsert bevis i en straffesak, så er det «en voldsom skandale».

Falske bilder?

Eieren av Norges første timefotobutikk hevder overvåkingspolitiet ba ham manipulere et bilde slik at Arne Treholt figurerte med KGBs norske toppsjef. Ifølge Steven Elgesem, innehaver av West Foto på Frogner i Oslo, kom tjenestemannen fra overvåkingspolitiet en gang tidlig på 1980-tallet til butikken med to fotokopier, ett med Treholt og ett med KGBs toppsjef i Norge Leonid Makarov. Spørsmålet var om Elgesem kunne lage ett foto der de to sto sammen.

– Jeg stusset litt. Dette ville ha vært en svært komplisert oppgave på den tiden, sier Elgesem til Aftenposten.

Elgesem hadde på den tiden allerede et samarbeid med daværende POT, ved at overvåkingspolitiet automatisk fikk kopier av alle bilder han fremkalte og kopierte for den sovjetiske ambassaden.

Han takket likevel nei til det ekstraordinære oppdraget, angivelig fordi oppdraget var så krevende at det ville involvert en dyktig ansatt som på den tiden var aktiv i AKP-ml.

– Jeg vet ikke hvordan han ville ha reagert. Nei, jeg turde ikke og sa nei, sier han til Aftenposten.

Elgesem sier videre at han laget tusenvis av kopier for den sovjetiske ambassaden i Oslo, som han tok dobbeltkopi av og deretter leverte det ene settet til POT.

Elgesem har tatt kontakt med Arne Treholts advokat Harald Stabell og sier han gjerne vil forklare seg for Gjenopptakelseskommisjonen.

Ber overvåkere ta kontakt

Riksadvokat Tor-Aksel Busch ber alle tidligere etterforskere i POT om å ta kontakt dersom de vet noe om det såkalte pengebeviset mot spiondømte Arne Treholt.

– Er det feil eller mangler med penge- og koffertbeviset, så er vi også lurt opp i stry, sier Busch som var i aktoratet straffesaken mot Treholt på 1980-tallet.

Busch oppfordrer ifølge Dagbladet alle tidligere og nåværende tjenestemenn i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og / eller Politiets sikkerhetstjeneste (POT) til å ta kontakt med statsadvokat Lasse Qvigstad for å avgi forklaring.

– Påstandene som er framsatt rundt pengebeviset, tar påtalemyndigheten med det største alvor. Vi vil så langt som mulig prøve å komme til bunns i saken, og jeg har full tillit til Qvigstad. Deretter sender han saken til mitt kontor, sier Busch.

Om eventuelle bindinger til taushetserklæringer for tidligere POT-ansatte sier riksadvokaten:

– Jeg er krystallklar på at pengebeviset er temaet for denne etterforskningen, ikke taushetsplikt. De som har noe å si, bør ta kontakt. Pensjonisten som tok kontakt med Aftenposten, skal avhøres av Qvigstad, og han snakker trygt, sier Busch.

– Må trekke seg

Frp-nestleder Per Sandberg mener at justisminister Knut Storberget (Ap) må be riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad om å trekke seg fra arbeidet med Treholt-saken. De to var aktorer i straffesaken der Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje for Sovjetunionen og Irak i 1985.

Når to tidligere POT-tjenestemenn de siste dagene har sagt at det såkalte pengebeviset mot Treholt var fabrikkert, har også flere reist spørsmålet om Busch og Qvigstad er habile til å kunne vurdere om saken skal behandles på nytt.

Sandberg, som er leder for justiskomiteen på Stortinget og nestleder i Fremskrittspartiet, mener at justisminister Storberget må gripe inn.

– Han bør be Busch og Qvigstad om å trekke seg fra arbeidet med saken. Storberget kan gi uttrykk for at slik saken står nå, bør vi prioritere å få på plass en behandling i Gjenopptakelseskommisjonen og en gransking. Det bør skje raskt, sier Sandberg til VG Nett.

Justisdepartementet ga søndag kveld en kommentar på vegne av Storberget:

– Dette er svært alvorlige beskyldninger som jeg forutsetter at påtalemyndigheten går grundig gjennom. Departementet påpeker også at Treholt selv er part i saken og at han kan reise spørsmål om riksadvokatens habilitet, noe som vil føre til at regjeringen vil måtte vurdere spørsmålet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse