JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krisen ga færre arbeidstillatelser

Antall arbeidstillatelser gikk ned i fjor som følge av finanskrisen, men fortsatt er det nesten 100.000 arbeidsinnvandrere i Norge.

linesch@lo-media.no

Det ble gitt fire prosent færre nye arbeidstillatelser i 2008, sammenlignet med 2007. Likevel var det nesten 95 000 gyldige arbeidstillatelser ved utgangen av fjoråret, viser tall Utlendingsdirektoratet (UDI) presenterte i går.

22 prosent ned i bygg

Det var særlig da finanskrisen slo inn, mot slutten av året at nedgangen i antall arbeidstillatelser ble stor. Totalt ble det gitt syv prosent færre tillatelser siste kvartal i 2008 sammenlignet med samme periode året før. I bygg- og anlegg og utleie av arbeidskraft var det en nedgang på 22 prosent i fjerde kvartal i 2008, sammenlignet med samme kvartal i 2007.

– Det er vanskelig å si om dette er en tendens som kommer til å fortsette i 2009. Det kommer an på hvordan økonomien utvikler seg, sier UDI-direktør IdaBørresen.

Flere fra utenfor EØS

Imidlertid ble det gitt langt flere tillatelser til faglærte fra land utenfor EØS-området.

– Vi ser en tendens til at det kommer flere faglærte arbeidsinnvandrere fra utenfor EØS-området til Norge. Sammenlignet med 2007 ble det gitt 16 prosent flere tillatelser til faglærte i 2008, sier UDI-direktør Ida Børresen.

Av arbeidsinnvandrere fra land utenfor EU, kom flest fra India (661), Russland (295), Kina (293) og Filippinene (280)

Flest polakker

Som i 2007 var det i fjor også personer fra Polen, Litauen og Tyskland som toppet listen over arbeidstillatelser som gis arbeidsinnvandrere til Norge. De fleste jobbet i bygg og anlegg, jordbruk og fiske og industri.

Her finner du tallene

Annonse
Annonse