JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om gransking

Riksadvokaten ber Gjenopptakelseskommisjonen granske pengebeviset i Treholt-saken på nytt.

Undersøkelsene kan medføre at saken blir gjenopptatt.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch presiserer at han ikke ber om gjenåpning av saken til fordel for Arne Treholt, men om en undersøkelse av den saken som Gjenopptakelseskommisjonen avsluttet i 2008.

– Vi har anmodet kommisjonen om å gjenåpne saken de hadde tidligere, og å fortsette undersøkelsene av pengebeviset. Det mener vi er ryddig, det mener vi er korrekt og det mener vi får saken inn på det sporet den hører hjemme, sa Busch på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Han hadde kort tid før pressekonferansen sendt kommisjonen en faks med anmodning om å undersøke om pengebeviset ble forfalsket, slik det er framkommet påstander om.

Kunne gjort det selv

Busch påpeker at Treholt og hans advokat Harald Stabell selv kunne ha gjort dette på en enkel måte.

– Stabell og Treholt kunne skrevet én linje: «Jeg begjærer saken gjenopptatt», og lagt ved boken der det hevdes at pengebeviset er forfalsket og eksemplarer av de siste utgavene av Aftenposten, sa Busch.

Riksadvokaten la til at han tror det er i alles interesse at Gjenopptakelseskommisjonen gjenopptar undersøkelsene av bevisene i saken. Han understreker at det er kommisjonens oppgave å klarlegge hva som er faktum i saken.

– Kommisjonen skal ha en «fact-finding- mission», og vi mener at det er viktig at den iverksetter undersøkelser og finner ut hva det er med dette beviset, sier Busch.

– Dømt uansett

Overfor NTB nedtoner Busch pengebevisets verdi og framholder at Treholt ville blitt domfelt for de samme forholdene selv om pengebeviset ikke var blitt lagt fram i retten.

– Uavhengig av pengebeviset ville vi tatt ut tiltale mot Treholt og han ville blitt domfelt, etter min mening, sier Busch. Han tror heller ikke straffeutmålingen ville vært annerledes.

Busch gir uttrykk for forståelse for at Treholt trekker i tvil hans og førstestatsadvokat Lasse Qvigstads habilitet, men fastholder at han selv anser seg habil til en ny behandling av Treholt-saken.

Habilitetsspørsmålet kan til sjuende og sist ende på justisministerens bord. Knut Storberget (Ap) ville imidlertid ikke kommentere saken tirsdag ettermiddag, under henvisning til at saken fortsatt ligger under rettssystemet til behandling.

Kritikk mot avhør

I habilitetsinnsigelsen tirsdag retter Stabell konkret kritikk mot Busch og Qvigstad for ikke å ha gjort egne undersøkelser rundt det omstridte pengebeviset både før og under hovedforhandlingen som endte med 20 års fengsel for spionasje og landsforræderi.

Han anfører at det kan reises spørsmål ved om de to, som utgjorde aktoratet i rettsprosessen mot Treholt, har håndtert tidligere påstander om forfalskning av pengebeviset på en troverdig måte. Da de tidligere gjennomførte avhør med to av etterforskerne om nettopp pengebeviset, ble det reist kritikk for måten avhørene ble gjennomført på, ifølge Stabell.

«Særlig påpekes anførselen om at avhørene ble gjennomført på en slik måte at tjenestemennene hadde mulighet til å samordne sine forklaringer», heter det i habilitetsinnsigelsen.

Kritikken rundt behandlingen av innsigelsene mot pengebeviset framkommer også i boka til Treholts tidligere forsvarer Arne Haugestad, «Kappefall». (ANB-NTB)

Annonse
Annonse