JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye tider for Oslo Ap

Nye tider og nye saker står på dagsorden når Oslo Arbeiderparti runder 100 år.

Spørsmål som integrering og privatisering er i dag de mest brennbare.

Hovedproblemet for fylkeslaget som mange ganger har angitt retningen i den nasjonale politikken, dreier seg nå først og fremst om hvordan partiet skal ta tilbake styringen av hovedstaden. Etter å ha styrt i nesten hele perioden fra 1945 til 1975, har partiet bare hatt makten i seks år i løpet av de siste 35 årene.

Oslo Ap er ikke lenger i stand til å avgjøre landspartiets retning i sikkerhetspolitikken, eller avgjøre saker i sin favør på landsmøtene som i gamle dager, slik Thor Viksveen viser i sin jubileumsbok «Den lange veien» som ble presentert tirsdag. Oslo Ap er blitt et fylkesparti likt alle andre fylkespartier.

Innvandringssaker viktige

– I storhetstiden i årene etter 1945 brukte Einar Gerhardsen og ledelsen i partiet vedtak i Oslo Ap til å forankre den nasjonale politikken. I dag er de store konfliktene borte. Det er kommet nye klasseskiller ved fremveksten av en innvandrerbefolkning, noe som er en spesiell utfordring for Oslo. Den store utfordringen for Oslo Ap ligger i hvordan man skal utforme en ny innvandringspolitikk. Her kan nok Oslo-partiet igjen spille en nasjonal rolle, tror professor i statsvitenskap Hanne Marte Narud.

Byrådslederkandidat ved valget i 2011, Rune Gerhardsen, sier at Oslo Ap vil bruke valgkampen til å vise at den klassedelte byen fortsatt eksisterer og at det er store forskjeller.

– Vårt mål er å gjøre de mindre, slår han fast overfor NTB.

Oppgjør med Frp

Gerhardsen tar også et oppgjør med Frps innvandringspolitikk.

– Det er ikke bare elendighet. Halvparten av dem som Frp betegner som innvandrere er født i Norge og deltar aktivt i det norske samfunnet. Jeg tror ikke det er mange i dag som vil kalle fotballproffen John Carew innvandrer, sier han.

Ifølge Gerhardsen handler en vellykket innvandringspolitikk, eller inkluderingspolitikk, som han foretrekker å kalle det, om å gi enkeltmennesker mulighet til å fikse tilværelsen i Norge. Det handler om språk og om å få dem fortest mulig inn i fellesskapet.

– Problemet løses ikke ved å spre frykt eller segregering, konstaterer han.

Ørnen har landet

Arbeiderpartiet ble i sin storhetstid kalt «Ørnen blant partiene» og Oslo Ap var uten sammenligning det mest innflytelsesrike fylkespartiet.

I årene etter 1945 har fire av partiets sju statsministre hatt sin maktbase i Oslo og halvparten av dem som er blitt valgt til stortingsrepresentanter har vært statsråder.

– Oslopartiet har kunnet stake ut den politiske kursen før den er blitt offisiell politikk, sier Viksveen, og trekker fram NATO-vedtaket i 1948 som det viktigste.

Da boka ble presentert tirsdag, var det bred enighet i et panel bestående av forfatterne, Rune Gerhardsen, Hanne Marte Narud og Reiulf Steen om at den viktigste representanten for oslopartiet har vært Einar Gerhardsen, både som organisasjonsmann og politiker.

Ifølge Viksveen glemte han aldri Oslo Ap uansett hvor han befant seg i systemet i motsetning til politikere som Trygve Bratteli, Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse