JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-lederen hilste 100-åringen

LO-leder Roar Flåthen hilste Sjømannsforbundets landsmøte med å trekke fram sjøfolkenes store innsats under krigen. Men han fokuserte også på dagens kamp mot sosial dumping:
– Sosial dumping skjer også i sjøfarten, sa han.

stig.christensen@lomedia.no

Roar Flåthen understreket at skipsfarten skal ha gode og stabile rammevilkår:

– Norsk rikdom fra olje, gass og fiske skal ikke bygge på sosial dumping, sa han.

Og Flåthen fikk en stor takk av forbundsleder Jacqueline Smith for støtten fra LO til forbundets kamp mot sosial dumping.

LO-lederen ga uttrykk for at Norsk sjømannsforbund tok utfordringen med utenlandske sjøfolk på NIS-skip og skip under bekvemmelighetsflagg.

– Dere har fått i stand avtaler for disse sjøfolkene: filipinske, kinesiske, indiske, russiske, rumenske… ja, sjøfolk av alle nasjonaliteter har fått forbedret sine lønns- og arbeidsvilkår takket være det norske sjømannsforbundet.

Rødgrønn regjering

Roar Flåthen viste til at Sjømannsforbundet sterkt bidro til en rødgrønn regjering både i 2005 og 2009. Han understreket at statsministeren kjenner LO og Sjømannsforbundets krav: Gode rammevilkår og en trygg nettolønnsordning. Og han la inn et ekstra trykk da han sa:

– Nettolønnsordningen skal ikke svekkes.

Finanskrisen

Også finanskrisen ble berørt:

– Vi kan være stolte av at vi som fagbevegelse har bidratt til å bekjempe den internasjonale finanskrisen. Sammen med regjeringen har vi bidratt til lavere arbeidsledighet enn i andre land, en politikk for arbeid til alle, mer velferd og et mer anstendig arbeidsliv til lands og til vanns, sa Flåthen til landsmøtet som er samlet på Plaza hotell i Oslo.

Dramatisk

Det er vanskelig å hilse et landsmøte ved 100-årsmarkeringen uten å gå inn på forbundets dramatiske historie, mente Flåthen:

– Få, om noen, yrkesgrupper har måttet leve med så dramatiske omstendigheter og arbeidsforhold som sjøfolk, sa LO-lederen og viste til farer på havet, oppdrag i konfliktfylte områder og at man er lenge borte fra hjem, familie og venner.

Andre verdenskrig

Spesielt trakk han fram andre verdenskrig:

– Ca. 10 000 norske menn og kvinner mistet livet under andre verdenskrig, og rundt 4 000 av disse var sjøfolk. Men sjøfolkene kom ikke hjem med faner og flagg da krigen var over. Vi som er aktive i dag må gjøre vårt til at innsatsen aldri går i glemmeboka, sa Roar Flåthen.

SØKEORD:SJØMANN-2010

Annonse

Flere saker

Annonse