JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

D-dag for Treholt

I ettermiddag får Arne Treholt (67) vite om Gjenopptakelseskommisjonen vil vurdere gjenåpning av spionsaken mot ham.

Arne Treholt er til daglig bosatt på Kypros, men vil befinne seg i Oslo når kommisjonens leder Helen Sæter vil komme med kunngjøringen fredag klokka 15.00. Hans håp er saken fra 1985 kan gjenåpnes og at han renvaskes for punktene om spionasje til fordel for Sovjetunionen

Det var tirsdag riksadvokat Tor-Aksel Busch ba Gjenopptakelseskommisjonen gjøre vurderinger av det omstridte pengebeviset i spionsaken fra 1985. I boka «Forfalskningen» settes fram påstander om at bevisene er en forfalskning og i kjølvannet av boka har flere tidligere polititjenestemenn fra POT bekreftet at dette kan ha skjedd.

På sin vei til Oslo deltok Treholt torsdag kveld under opptaket av talkshowet til Fredrik Skavlan i Stockholm. Der gjentok han at han aldri hadde gitt videre opplysninger som kunne skade Norges sikkerhet.

– Fri i 2011

– Det har jeg stått fast ved siden det første avhøret. Når jeg fortsatt i dag, som 67-åring, kjemper for å bli renvasket for denne spionasjetiketten så er jo det fordi jeg mener jeg har blitt utsatt for en behandling som ikke sømmer seg en rettsstat, sier Treholt til NTB etter opptaket i Studio 2 i TV-huset til Sveriges Television i Stockholm.

Under programmet fikk Treholt derimot ingen støtte fra tidligere justisminister og nå forfatter Anne Holt, som også var gjest i programmet. Hun sa rett ut at hun mener dommen på 20 års fengsel fra 1985 er riktig, men at hun likevel regner med at Treholt vil bli frikjent dersom Gjenopptakelseskommisjonen finner grunn til å åpne saken.

– Jeg tror at Arne Treholt er en frifunnet mann innen utgangen av 2011. Jeg mener da at det er feil i forhold til hva han har gjort, men jeg mener det er en veldig liten pris å betale for å forsøke å gjenopprette tilliten til det norske rettssystemet dersom påstandene om juks er sanne, sa Holt.

Sliten, sint og forbannet

Etter opptaket fortalte han hvordan den siste tidens opplysninger om at tjenestemenn i POT (daværende Politiets sikkerhetstjeneste) skal ha fabrikkert bevis i spionsaken har preget og slitt ham ut. Han sier han er sint og forbannet over metodene som er blitt holdt hemmelig helt til de siste to ukene.

Blant annet har opplysningene om at POT hadde videoovervåking av stua i leiligheten på Frogner i halvannet år vært opprørende.

– De opplysningene er voldsomt vanskelig å ta. Jeg føler det både opprørende og nedverdigende. Jeg kan jo tenke meg hvordan en kvinne som min tidligere kone, Kari Storækre, må føle i denne situasjonen. Jeg synes også dette er veldig vondt for en gutt som da bare var seks år og som på en måte fikk sin lekeverden brettet ut, sier Treholt som er glad for at de hemmelige tjenestene nå skal granskes på nytt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse