JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

10.000 ned i lønn

De 600 ansatte hos byggevare-leverandøren Icopal har gått med på et lønnsnedslag på 3,5 prosent fra 1. februar. Reduksjonen skal være ett av flere virkemidler for å unngå oppsigelser i en krisetid, sier ledelsen.

For en produksjonsarbeider hos Icopal betyr dette et tap på mellom 8.000 til 10.000 kroner på årsbasis - netto. Ifølge protokollen fra et forhandlingsmøte mellom de tillitsvalgte og Icopal-ledelsen aksepterer de ansatte at det gjennomføres et lønnskutt på 3,5 prosent - og at det ikke forhandles om lokale lønnstillegg i 2009.

Svikt i omsetningen

Icopal, med hovedsete på Fjellhamar, har 600 ansatte i Norge, og er en av landets ledende leverandører av byggevarer og fasade- og takentreprenørtjenester. Selskapet har de siste månedene opplevd et betydelig omsetningsfall som følge av den sterke nedgangen i byggebransjen, heter det i en pressemelding fra Icopal Holding as.

Skal løftes tilbake til dagens nivå

I januar 2010 skal lønningene løftes tilbake til dagens nivå. Protokollen sier imidlertid ingen ting om hva som skjer med de lokale lønnsforhandlingene de ansatte nå måtte si nei til for å unngå permitteringer og i verste fall oppsigelser.

Blir Icopals resultat bedre enn budsjettert, utbetales bonus etter dagens lønnsnivå, står det protokollen. Lærlinger og ansatte som blir pensjonist i 2009 blir ikke berørt av lønnsreduksjonen, heter det videre.

Oppfordret til å si nei

Fellesforbundet har rundt 200 medlemmer i Icopal Holding, særlig hos Icopal Tak Øst hvor rundt 100 taktekkere er fagorganisert. Det hører med til historien at Icopal-taktekkernes forening, Tømrer og Byggfagforeningen i Oslo, i utgangspunktet frarådet bedriftsklubben til å gå med på kravet om lønnsnedslag.

– Hadde ikke noe valg

Men, som klubblederen for de organiserte i Industri Energi, Harald Sivertsen, sa til magasinett.org:

– Vi hadde ikke noe valg. Alternativet kunne blitt mye verre.

En garanti for at Icopal-ledelsen ikke tar i bruk permitteringer i løpet av året, fikk klubbene ikke.

– Felles dugnad

Kai Remi Larsen, Fellesforbundets regiontillitsvalgt i Icopal, er klar over at fagforeningen hans, Tømrer og Byggfagforeningen i Oslo, syntes at avtalen om lønnsnedslag er tariffstridig. Men mener det er likevel greit.

– Ja, jeg ser på dette som en felles dugnad for å redde arbeidsplassene våre. Så da er det greit, sier han til magasinett.org og viser til at det er blitt gjennomført en avstemning blant medlemmene. Flertallet gikk altså inn for å gå ned i lønn i en avgrenset periode.

– Vanskelig beslutning

Reduksjonen er et av flere sparetiltak for å møte situasjonen i byggebransjen, heter det i pressemeldingen fra konsernledelsen.

– Vi er svært takknemlig for at de tillitsvalgte har gått med på dette, og har respekt for at det har vært en vanskelig beslutning for dem å ta. Etter en grundig felles gjennomgang av virksomheten og markedssituasjonen, er vi imidlertid enige om at dette er nødvendig for å bevare så mange arbeidsplasser som mulig, sier konserndirektør i Icopal Norden, Lars Næss ifølge NTBs pressemeldingstjeneste.

Ville si opp lokalavtalen

Det var Icopal-ledelsens versjon. Klubbleder Harald Sivertsen i Industri Energi forteller imidlertid om at ledelsen brukte en god del press for å få gjennomslag for at alle ansatte skulle gå med på lønnsnegangen: permitteringer og trussel om å si opp lokalavtalene i bedriftene.

– Vært generøse lokalt

– Truet dere de ansatte med å si opp den lokale lønnsavtalen, Lars Næss? – Jeg vi ikke bruke ordet truet, men vi la fram reforhandling av lokalavtalen som ett av elementene for å få ned kostnadene, ja. Vi har alltid vært generøse i lokale forhandlinger, så det er vel ikke unaturlig å snakke med de tillitsvalgte om det, svarte konserndirektøren på spørsmål fra magasinett.org.

Ingen garantier

– De ansatte har gått med på at lønna deres settes ned, men Icopal-ledelsen har ikke gitt dem garantier for at ledelsen ikke vil ta i bruk permitteringer eller oppsigelser... – Nei, det kan vi selvsagt ikke, men avtalen om lønnsnedslag reduserer faren for permanente oppsigelser betraktelig, understreker Lars Næss.

– Situasjonen er alvorlig, og vi må tilpasse oss et langt tøffere marked. Samtidig er det mye som tyder på at markedet vil kunne bedre seg allerede til neste år. Vi prioriterer derfor tiltak som gjør at vi i størst mulig grad kan slippe permanente oppsigelser, siteres Lars Næss i pressemeldingen.

– Mer konkurransedyktig

– Dere har rundt 300 taktekkere ansatt. Hva med dem, er de mer utsatt enn de øvrige ansatte i og med at boligbyggingen har nesten stoppet opp? – Nei, de er nok ikke mer utsatt enn alle andre. Men avtalen om lønnsnedslag gjør oss mer konkurransedyktig på taktekking og fasademontasje. Nå er det viktig å vinne markedsandeler i en nedgangsperiode, sier konserndirektøren til magasinett.org.

– Og hvis deres konkurrenter tenker akkurat som dere - og prøver å få de ansatte med på lønnsnedslag, de også? Da forsvinner vel den ønskede konkurransefordelen?Hmm, det var et godt spørsmål. Men vi prøver likevel. Hvis vi ikke greier å få flere ordre, kan det bli permitteringer, men slik som planene er i dag, ønsker vi å holde alle ansatte i arbeid, svarer konserndirektør Lars Næss.

Annonse
Annonse