JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sparer stort på nye gatelys

Landets kommuner kan spare nærmere en halv milliard kroner årlig på å bytte til mer moderne gatelyspærer.

– Alle kommuner bør følge Steinkjers eksempel og skifte til LED-pærer i gatelysene. Dette er både billigere og mer miljøvennlig enn tradisjonelle lyspærer, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sp-ordfører Bjørn Arild Gram i Steinkjer kan slå i bordet med en offensiv gatelysplan hvor investeringene blir mer enn doblet. Steinkjer kan vise til et årlig sparepotensial på 1,8 millioner kroner etter en investeringsperiode på seks år.

Går i pluss

– Basert på beregningene fra Steinkjer vil innsparingspotensialet for alle landets kommuner være over 420 millioner kroner per år etter at investeringene er nedbetalt. Dette er et forsiktig anslag. Etter seks år går kommunene i pluss med nye gatelys, forklarer Holmås.

SV-politikeren er leder for kommunalkomiteen på Stortinget, og han oppfordrer derfor landets kommuner til å skifte ut gamle lyspærer og lysholdere.

– Kommunene har ikke råd til å la være å tenke miljøvennlig på dette området, sier Holmås. Han mener kommunene på denne måten kan frigjøre ressurser som kan brukes på enda bedre skoler og eldreomsorg.

Nye systemer

– Samtidig som det skiftes til moderne LED-lys, bør kommunene også investere i nye styringssystemer som sørger for at gatelysene ikke står og brenner på lyse dagen og midt på natten når det er minimalt med trafikk, sier Holmås.

Lamper med kvikksølvdamp og høytrykk natrium har i moderne tid til nå vært de mest brukte for gatelys. I den senere tid har metallhalogen blitt en mye brukt lyskilde, og i dag er LED det siste innen moderne gatebelysning.

LED (Light Emitting Diode) har et svært lavt energibehov og ekstremt lang levetid. Det gir lavere strømregning og lavere vedlikeholdskostnader. I Steinkjer har man konkludert med at LED kan brukes i dagens gatelysstruktur med stor mastehøyde og stor avstand mellom stolpene. Det er altså bare lampene og lampeholderne som må skiftes ut. (ANB)

Annonse
Annonse