JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Viktig seier for revolusjonen

Valget ble en viktig seier for den sosialistiske revolusjonen, til tross for opposisjonens påstander om det motsatte, sier Venezuelas president Hugo Chávez.

Ifølge presidenten viser opptellingen at hans sosialistiske parti PSUV har fått 98 seter i nasjonalforsamlingen.

Opposisjonsalliansen Demokratisk enhet har ifølge Chávez fått 65 seter. To seter skal ha gått til PPT (Partiet for alle).

– En tydelig seier for revolusjonen, sa Chávez under en pressekonferanse i presidentpalasset Miraflores i Caracas.

Ifølge Chávez fikk hans parti 5,42 millioner stemmer, mens opposisjonen fikk 5,32 millioner, noe som tilbakeviste påstander fra opposisjonen om at den hadde fått 52 prosent av stemmene.

For opposisjonen gir valgresultatet uansett håp om at Chávez' popularitet vil falle ytterligere før presidentvalget i desember i 2012.

Men Chávez, som er inne i sitt 12 år som president, vil trolig gjøre alt han kan for å begrense opposisjonens makt før den tid.

– Ingen seier

Ett drøyt døgn etter valglokalene stengte understreket presidenten at valgresultatet ikke kan tolkes som en seier til opposisjonen, slik feiringen til opposisjonsalliansen kunne tyde på.

– Den stakkarslige minoriteten sier de har vunnet. Vel, fortsett å «vinne» da, skrev Chávez i en twittermelding mandag kveld.

Men hvis valgresultatet Chávez presenterte mandag kveld lokal tid blir endelig godkjent av den nasjonale valgkommisjonen (CNE), er det likevel ting som tyder på at opposisjonen har grunn til å feire.

Tapte kontrollen

65 seter er nemlig mer enn nok til å fravriste Chávez' sosialistparti den kontrollen over nasjonalforsamlingen som partiet har hatt med over to tredeler av mandatene.

– Dette gir oss mye politisk makt. Vi er veldig glade, sier talsmann for Demokratisk enhet, Armando Briquett.

To-tredels flertall kreves blant annet for å gjennomføre større lovendringer og i utnevning av viktige offentlige stillinger, som for eksempel høyesterettsdommere. Chávez' PSUV har nå mistet dette flertallet.

Dekretstyre

Med 98 mandater klarte heller ikke sosialistpartiet å sikre seg de 99 setene som ville gitt Chávez' parti det kvalifiserte flertallet på tre-femdeler som kreves for at presidenten kan regjere ved dekretlovgivning.

Om PPTs to mandater bestemmer seg for å gi sin støtte til Chávez slik partiet tidligere har gjort, vil likevel dekretstyret være en mulighet når det nye parlamentet kommer sammen i januar.

– Flest stemmer

Dagen derpå hevdet også opposisjonspartiene at de fikk flertallet av stemmene, men at nylig innførte endringer i valgloven gjør at de likevel ikke får flertallet av mandatene.

Opposisjonen påberopte seg mandag å ha fått 52 prosent av stemmene. Ulike målinger i mediene støttet påstanden.

– Regjeringen får over 60 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, med under halvparten av stemmene, påpekte Luis Vicente fra meningsmålingsinstituttet Datanalisis' observatørgruppe. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse