JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Dette redder arbeidsplasser

Regjeringa satser stort på bygg- og anleggssektoren. – Dette redder arbeidsplasser og skaper nye, uttaler Fellesforbundets leder Arve Bakke.

I dag la regjeringa fra sin krisepakke på 20 milliarder kroner.

– Ved siden av Storbritannia er Norge blant landene i Europa som setter inn de største tiltakene. Og det gjør vi til tross for at vi ikke er så dårlig stelt, uttalte næringsminister Sylvia Brustad på et frokostmøte i regi av samarbeidskomiteen LO/Arbeiderpartiet i dag.

Fellesforbundets leder Arve Bakke er godt fornøyd med regjeringas krisepakke. Han trekker fram tre ting han er særlig godt fornøyd med:

– Bedriftene får redusert lønnsplikt fra ti til fem dager ved permittering. Etter fem dager overtar staten det økonomiske ansvaret for de permitterte. Maksimal periode for permittering øker fra 30 til 42 uker.

– Bedriftene får økte midler for å gjennomføre bedriftsintern opplæring.

– Bygg- og anleggsektoren får flere milliarder til blant annet nye sykehjem og vedlikehold av bygninger.

– Dette vil hjelpe mange permitterte innen bygg og anlegg, sier Arve Bakke.

Krever seriøse selskaper

Nå er Bakke opptatt av at kommunene velger seriøse aktører til å pusse opp offentlige bygg.

– Våre tillitsvalgte må ta kontakt med kommunene for å sikre at de som får oppdragene er seriøse bedrifter. De må følge ILO-konvensjon 94 og unngå sosial dumping, understreker Bakke.

Han mener krisepakka er stor nok, fordi han håper at boligproduksjonen tar seg opp i løpet av året. I 2008 ble det påbegynt 33.000 boliger i Norge. I 2009 er anslaget 15.000. Forskjellen på de to tallene utgjør titusenvis av arbeidsplasser.

Usikker på industrien

Arve Bakke er i all hovedsak fornøyd med krisepakka, men han er noe usikker på hvilken virkning den får for industrien.

Både Fellesforbundet og Norsk Industri hadde krevd økte avskrivningssatser for industrien, men regjeringa går ikke inn for dette.

– Økte avskrivningssatser ville gitt bedriftene økte muligheter til å investere i nytt produksjonsutstyr i nedgangstidene, sier Bakke.

Regjeringa øker tilskuddet til forskning og utvikling i bedriftene, men Bakke er usikker på hvor sterkt dette virkemiddelet er.

Samtidig understreker Bakke at regjeringa har gjort masse på en rekke områder:

– Alle verktøy regjeringa har til rådighet, har fått tilført økte midler. Fellesforbundet har blitt hørt til de grader, sier han.

Økt ledighet

Regjeringa anslår at arbeidsløsheten vil øke til fire prosent i 2009. Det betyr at vi passerer 100.000 helt ledige i desember. Anslaget gjelder arbeidskraftundersøkelsene utført av Statistisk sentralbyrå (SSB). De sist oppdaterte tallene fra SSB er fra november 2008 og viste 71.000 helt ledige.

Regjeringa minner om at dette er under de ledighetsnivåene vi har hatt i tidligere lavkonjunkturer. I årene 2003-2004 var ledigheten i gjennomsnitt på 4,5 prosent, og i årene 1990-1993 i gjennomsnitt på vel 6 pst.

Annonse
Annonse