JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Satser mer på næringshager

Regjeringen satser enda mer på såkalte næringshager. Plusser på fem millioner kroner i neste års statsbudsjett.

kjell.werner@anb.no

Næringshageprogrammet startet opp i 1998 og skulle egentlig ha blitt avsluttet i år.

– Men næringshagene har fungert så effektivt at regjeringen vil satse på nytt fra 2011. Vi har sendt på høring innholdet av et nytt program. Derfor øker bevilgningen fra 20 til 25 millioner kroner, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Fylkeskommunene vil få større ansvar for innovasjon, nyskaping og vekst i distriktene, sier ministeren og føyer til at regjeringen også styrker de kommunale næringsfondene med 50 millioner kroner.

Gode ideer

Målet med næringshagene er å stimulere til utvikling av nye arbeidsplasser innenfor kunnskapsbaserte næringer i distriktene.

– Gjennom å legge til rette for samlokalisering kan vi skape et utviklingsmiljø for personer med gode ideer og for allerede etablert næringsvirksomhet i områder med tynne og sårbare næringsmiljøer, sier Navarsete.

Hun viser til at det blant bedriftene i næringshagene er en økende grad av nyetableringer.

– Evalueringen fra 2008 viser at virksomhetene opplever det som positivt å ha tilhold i næringshagene. Mange forteller at de har fått hjelp til å dyrke fram bedrifter fra idéstadiet og ut på markedet, sier hun og peker videre på at det sosiale miljøet og mangfoldet i næringshagene virker positivt.

Lokale mentorer

Tirsdag besøkte Navarsete gründeren Christell Nyheim som er med i en mentorordning knyttet til Senja næringshage.

– Vi foreslår også å øke satstingen på entreprenørskap og nyskaping blant unge gjennom Innovasjon Norge med fem millioner kroner, sier ministeren.

I forfjor gjennomførte Innovasjon Norge et pilotprosjekt med mentorordning i fylkene Hordaland, Sogn og Fjordane og Troms. 90 prosent av de gründerne som deltok kunne fortelle om et høyt utbytte av tilbudet. Ordningen var så vellykket at den ble videreført.

– Satsing på entreprenørskap er generelt svært viktig, og spesielt viktig for å hjelpe fram unge mennesker med skaperkraft og vilje, sier ministeren, som også er opptatt av å skape nye kompetansearbeidsplasser der man tar i bruk ny teknologi.

– I Nord-Norge er det relativt få som starter egen bedrift. Derfor er det særlig viktig å stimulere til økt entreprenørskap i denne landsdelen, legger Navarsete til. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse