JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Palestinsk bestselger

– Deler av boken er selvopplevd og har et klart politisk budskap. Men det er først og fremst en bok om kjærlighet, sier forfatteren Susan Abulhawa. Hennes debutbok ”Morgen i Jenin” har rørt en hel verden.


29.09.2010
15:02
16.12.2013 14:11

nina.hanssen@lomedia.no

En vakker kvinne med glimt i øyet, amerikansk aksent og et fast håndtrykk møter oss i bibliotekbaren på Bristol Hotell.

I hyllene står hundrevis av bøker hun ikke har skrevet. På bordet foran oss ligger hennes egen. ”Morgen i Jenin” er nå kommet ut på 24 språk, men ikke på hebraisk.

– Jeg er overrasket over at ikke boken er kommet ut i Israel ennå, men jeg er møtt med argumenter om at den er for ensidig, sier hun.

På reisefot

Palestinske Susan Abulhawa er kortklipt, moderne kledd og skiller seg ikke så mye ut i hovedstadsvrimmelen.

Hun er i spikersuppa for å delta på Oslo bokfestival og for å signere bøker. Men selv om hun har levert en bok som beveger verden, klarer hun ikke å konkurrere med Karl Ove Knausgård om medias oppmerksomhet.

Romanen Abulhawa reiser rundt med er sterkt preget av hennes egen historie.

Forfatteren har bodd i Kuwait, Jordan og den okkuperte delen av Øst-Jerusalem til hun flyttet til USA. Hun har alltid skrevet, men mest poesi, på arabisk.

Spiste kakelakker

Susan Abulhawas egen historie har mange likheter til romanen. Hun vokste selv opp i skyggen av seksdagerskrigen i 1967, og hennes palestinske familie ble splittet. Hun innrømmer at hele historien fra barnehjemmet i Øst-Jerusalem 1969-1973 om hovedpersonen Amal, er forfatterens egen.

– Jeg bodde på barnehjemmet i tre år og historien er sann. Vi spiste gryterett der det eneste kjøttet som fantes stammet fra kakelakkene der. Jeg og de tre colombianske søstrene konkurrerte om hvem som fant flest insekter i maten. Vi er fortsatt venner i dag, sier hun muntert, mens hun nipper kaffen.

Gravde opp lik

I april 2002 reiste Abulhawa til vestbredden etter at hun hadde fått informasjon om at det hadde skjedd en massakre i flyktningleiren i Jenin.

– Jeg har selv sett hvordan palestinske landsbyer er ødelagte og folk er blitt drept. Etter Jenin-massakren var jeg selv med å gravde opp lik sammen med blant annet norske frivillige. Det var sterkt og det endret mitt liv, forteller hun.

Etter hendelsen startet hun organisasjonen “ Playgrounds for Palestine” som har som mål å lage lekeplasser for palestinske barn i palestina og flyktningeleire i Libanon.

Trives i Norge

Susan Abulhawa sier hun kjenner seg mer hjemme i Norge enn i noen andre europeiske land.

– Det virker som nordmenn har en bedre forståelse og kunnskap om palestinernes lange kamp. Jeg er ikke sikkert på hvorfor, men kanskje det har noe med Oslo-forhandlingene å gjøre? Eller kunnskapen som ble formidlet gjennom de to legene Mads Gilbert og Fosse som var i Gaza i 2009? Det føles godt å være i Norge for en med palestinsk hjerte, sier hun.

Og forteller hun allerede har fått mange venner her. Hun trives så godt i Norge at hun gjerne skulle flyttet hit permanent, innrømmer hun. Tidligere har hun vært på litteraturfestivalen på Lillehammer.

– Men noen flytting hadde nok ikke min datter Natalie på tretten gått med på. Hun er vokst opp i USA og vil nok bli der, sier hun.

Aktivisten

Datteren har heller ikke brydd seg om å lese mammas roman fra Palestina.

– Hun er som tenåringer flest, opptatt av andre ting. Jeg vil ikke presse henne. En dag når hun er litt eldre, kan det hende at hun får lyst til å lese den. Jeg håper det, sier Abulhawa.

Selv er den engasjerte forfatteren og debattanten irritert over vestlige medienes ensidige framstilling av palestinernes situasjon.

Det var denne frustrasjonen som fikk henne til å skrive flammende innlegg og kronikker som hun sendte til ulike medier i USA. Fortsatt blander hun seg inn i unyanserte debatter der muslimer blir sammenlignet med terrorister. De siste ukene har flere av artiklene hennes handlet om de som deltar i debatten om det skal bygges en moské ved Ground Zero i New York eller ikke.

– Jeg blir bare så sint og klarer ikke å la være å blande meg inn. Målet er jo å nyansere litt, sier hun.

Kvinneperspektiv

”Morgen i Jenin” er en generasjonsfortelling som tar utgangspunkt i den ufrivillige løsrivelsen, fordrivelse fra hjemlandet, adskillelse i familien og eksilet.

Fortellerstemmen veksler mellom ulike personer, men er myk selv om den formidler brutale hendelser og opplevelser.

Mye handler om mor-datter forhold, og vi kommer tett på kvinneskikkelsene i boken. Men Abulhawa har ikke tenkt på kvinner som en spesiell målgruppe for boken.

– Jeg hadde en historie og et budskap jeg ønsket å formidle til verden og trengte ulike karakterer. Noen målgruppe tenkte jeg aldri på. Jeg ville formidle konkrete, historiske hendelser gjennom en sammenhengende fortelling. Noen kapitler er hentet fra egne opplevelser andre bygger på historier jeg har blitt fortalt, sier hun.

Kjærlighetsroman

Boken er inspirert av kjærlighet, sinne og frustrasjoner – mest førstnevnte.

– Kjærligheten mellom mor og barn, mellom søsken og mellom venner, sier hun. Abulhawa innrømmer at selv om hun bor i USA, er hennes hjerte hos det palestinske folket. I USA er det få som har hørt om hennes bok, men de som har lest boken, har gitt henne gode tilbakemeldinger.

Selvsikker og sterk

Selv om hun er tynn og kortvokst, er det en svært selvsikker kvinne som sitter ovenfor oss. Inspirasjonen til boken fikk Abulhawa av den palestinske kvinnelige politikeren Dr Hanan Ashrawi.

– Jeg fikk en mail fra Dr Ashrawi etter en artikkel jeg hadde skrevet der hun oppfordret meg til å skrive bok. Det var starten på bokprosjektet. Debutboken kom først ut på et lite forlag med navnet ”The Scar of David”, men det er etter at hun byttet forlag at salget har tatt av.

– Personlig likte jeg første bokversjonen bedre, innrømmer hun, men er stolt over at folk vil lese den.

Lang prosess

Men å skrive bok har til tider vært en tung og vanskelig prosess. Ikke minst gikk det hardt utover økonomien til biologen og alenemammaen som har fast jobb innen medisinsk forskning i USA.

– Jeg jobber fortsatt full tid. Det har jeg gjort hele tiden. Fortsatt har jeg en enorm gjeld å betjene. Men nå vet jeg at det vil komme noen penger inn snart på grunn av boksalget, smiler hun. Inntil det skjer, vil hun fortsette i jobben.

Bare boikott virker

– Hva er ditt viktigste budskap til verden?

– At bare boikott og sanksjoner slik det ble brukt mot Sør-Afrika under apartheid kan virke mot Israels okkupasjon, sier hun.

Susan Abulhawa kaller seg gjerne en aktivist og sammenligner gjerne situasjonen i Israel med apartheidsregimet i Sør-Afrika.

Hun støtter gruppen http://bdsmovement.net/ og skulle ønske det internasjonale samfunnet innfører en handelsboikott, men også kulturell og akademisk boikott mot Israel.

– Norsk LO bør gå i front, foreslår hun.

– Tror du romaner kan forandre verden eller løse konflikten i Midtøsten?

– Ja jeg tror forfattere, kunstnere, musikere, poeter og filmskapere i samfunn med konflikter spiller en viktig rolle. Kunsten og litteratur viser oss at det er mennesker med følelser lik oss selv som blir rammet av konflikter og krig. Det er det fine med romansjangeren, i motsetning til sterile lærebøker, sier hun.

Du har bare én stemme, men i boken taler du på vegne av hele den palestinske befolkningen. Har du noen ganger følt at dette er en tung byrde?

– Nei, for det første er det mange sterke palestinske røster. Jeg er stolt over å være palestiner, sier hun.

Kanskje kommer filmen

Flere filmselskaper har allerede vært ute etter å kjøpe filmrettighetene til ”Morgen i Jenin”. Men dette er ikke Abulhawa så veldig glad for. Hun har ikke lyst til å la noen andre slippe til og ødelegge hennes historie historie.

Skal det lages film, vil hun helst ha kontrollen selv og er da opptatt av at karaktene i boka skal beholde sin integritet.

I disse dager skriver hun på en ny bok fra Palestina, men det er ikke en oppfølger.

– Tror du de pågående fredsforhandlinger om Palestina initiert av president Barack Obama fører fram?

Nå ler hun høyt. Forfatteren har ingen tro på mennene som nå sitter ved forhandlingsbordet.

– Jeg var glad da Amerika fikk sin første svarte president, men i Midt-østen spørsmålet har ikke Barack Obama imponert meg. Allerede tidlig signaliserte han at han var pro-Israel. Forhandlinger fører ikke fram. Det ser vi jo allerede, sier hun.

Men vil bevare håpet.

– Løsningen er åpenbar. Det er at palestinerne skal få like rettigheter som alle andre i verden. Vesten hevder å holde prinsipper om menneskeverd og likeverd høyt, men lukker øynene for det som skjer i Israel. Det er en skam, sier hun.

–Tror du det vil bli en palestinsk nasjon?

- Ikke med det første nei, sier Susan Abdulhawa.

29.09.2010
15:02
16.12.2013 14:11



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker