JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tar helsefaren på alvor

– Økningen i snusavgiften er et signal om at vi tar helsefaren ved snus på alvor, sier statssekretær Ragnhild Mathisen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

christina.halvorsen@anb.no

Snusavgiften øker med 10 prosent, og avgiften på røyk øker med fem prosent. Dette kommer fram i statsbudsjettet, som ble lagt fram tirsdag.

– 10 prosent for lite

Tore Sanner, leder i paraplyorganisasjonen Tobakksfritt er ikke fornøyd.

– Tobakksfritt er bekymret for den sterke økningen vi ser i bruken av snus, spesielt blant unge gutter, og nå kommer også jentene etter. Vi vet at prisøkning på tobakk har størst effekt blant ungdom. 10 prosent økning i avgiftene på snus er alt for lite. Tobakksfritt vil be om et møte med Finanskomiteen for å prøve å få til en større avgiftøkning, sier Sanner til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Leder i Nasjonalt råd for tobakksforebygging, Maja-Lisa Løchen er imidlertid mer fornøyd. Hun mener avgiftsøkningen på snus er et signal om at politikerne tar helsefaren også ved snus på alvor.

– Kreftfare

Til kritikken fra Tobakksfritt, påpeker Ragnhild Mathisen, statssekretær i Helsedepartementet, at snusavgiften øker mer enn avgiften på røyk.

– Dette har vi gjort for å jevne ut litt. Og ja, dette er et signal om at vi tar helsefaren ved snus på alvor. Det er blant annet kreftrisiko knyttet til snusbruk, sier Mathisen. (ANB)

Annonse
Annonse