JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Stillaser over hele Norge

Stillaser er hva statsminister Jens Stoltenberg ønsker skal kjennetegne denne regjeringen.

nina.sandaas@lomedia.no

Derfor skal Norge bruke mer enn andre EU-land for å motvirke økt ledighet. Norge går inn i den globale krisen med en historisk lav ledighet, den laveste i Europa. Men også her vil arbeidsledigheten ramme, spesielt i en del eksportbedrifter. Når industrilandene etter alt å dømme vil oppleve en negativ vekst på 1,5 prosent i år, slår det også inn i norsk økonomi. Det positive trekket i bildet er at tunge land viser handlingskraft for å få i gang økonomien igjen, framholdt Stoltenberg på en pressekonferanse i ettermiddag.

Usikre prognoser

Ledigheten anslås til 3,5 prosent i gjennomsnitt for 2009. Kanskje går ledighetsnivået tett opp under 4 prosent mot slutten av året. Prognosene for 2009 er veldig usikre, understreket finansminister Kristin Halvorsen.

Norge tar nå i bruk en motkonjunkturpolitikk som vi sist så på 1970-tallet. Regjeringen vil bruke sterkere virkemidler enn landene rundt oss.

– Vi har den laveste ledigheten i Europa. Likevel vil vi øke bruken av oljepenger med totalt 43 milliarder kroner fra 2008. Det betyr en samlet stimulanse på 2,3 prosent av bruttonasjonalproduktet, som er mer enn det dobbelt av hva EU gjennomfører, framholdt statsministeren.

Plusser på 27 milliarder

Tiltakspakken fra regjeringen betyr 20 milliarder ekstra til budsjettet i 2009, i tillegg til de 16 milliardene som lå i oktoberbudsjettet. Litt over tre milliarder av dagens pakke går til skatteletter for bedrifter som sliter. En del anslagsendringer i budsjettet, til blant annet større trygdeutgifter som følger av økt ledighet, betyr at den samlede budsjettstimulansen blir på 27 milliarder kroner i forhold til vedtatt budsjett.

Burde fått mer for pengene

Virkningen av alle disse milliardene blir likevel ikke mer enn ca 15 000 arbeidsplasser. Også finansministeren innrømmet at «en skulle trodd en fikk mer for pengene». Hun forklarte dette med at en del av milliardene går til innsatsvarer.

Kanskje er det ikke over med dette. Både stats- og finansministeren understreket at de har beredskap for å komme tilbake med nye tiltak ut over dagens.

Annonse

Flere saker

Annonse