JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener Faremo skjønnmaler

– Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) tegner et rosenrødt bilde av situasjonen i Forsvaret.

Det mener lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Høyres Ine Marie Eriksen Søreide.

– Soldatene i Afghanistan er ute for lenge og for ofte. Engasjementet i Afghanistan utvides og forlenges, noe som skaper stor slitasje. Telemark bataljon har vært ute sammenhengende siden 2001 og opplever systematiske mangler i sitt oppsett, sa Eriksen Søreide i den muntlige spørretimen onsdag.

Hun konfronterte forsvarsministeren med en uttalelse fra generalinspektøren for Hæren, Per Opedal, om at situasjonen er så vanskelig at det enten må ansettes flere i Forsvaret, eller engasjementet ute reduseres.

Utfordringer

– Har han rett eller tar han feil? spurte komitélederen. Hun viste også til en uttalelse fra statssekretær Roger Ingebrigtsen i FD om at Forsvaret har «gigantiske utfordringer» som ikke blir løst i budsjettet for 2011.

Forsvarsminister Faremo svarte at Hæren i budsjettet for 2011 får 170 millioner kroner ekstra som følge av interne omdisponeringer. Hun sa at dette vil åpne for økt bemanning, mer øving og flere penger til ammunisjon.

– Hæren vil neste år være bedre stilt enn på lenge. Vi holder nivået i langtidsplanen. Det har ikke alltid vært slik tidligere. Budsjettet for neste år vil jeg beskrive som godt, men stramt. Vi øker noe til alle grener, men det er hele tiden krav til omstilling, sa Faremo.

Utblåsning

Høyres Ivar Kristiansen, som er partiets forsvarspolitiske talsmann, mener at Faremo svekker rekrutteringen gjennom det han betegnet som utblåsning mot offiserer og soldater etter det omstridte oppslaget i magasinet Alfa.

– Angrer hun på sine utfall? ville Kristiansen vite.

Faremo repliserte at det ikke må råde noen som helst tvil om at norske soldater utfører sine oppdrag innenfor de rammer som er vedtatt av Stortinget.

– Derfor har jeg også uttalt meg så sterkt imot uttalelser om at lyst til å drepe og hevn skal være noen form for motivasjon for norske soldaters framferd i Afghanistan, sa forsvarsministeren. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse