JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Surrogatbarna ikke til Norge

Kari Ann Volden (42) har fått endelig avslag på søknaden om å få adoptere tvillingbarna som ble født av en surrogatmor i India i januar i år.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet begrunner avgjørelsen med at internasjonale konvensjoner og norsk lov skal hindre kjøp og salg av barn, samt at denne saken ikke oppfyller vilkårene for å være en adopsjonssak.

– Dette er en vanskelig sak for de to spedbarna og en spesiell sak for oss som administrerer adopsjon i Norge, sier Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Les mer om saken i Avisa Nordland

Har ikke regler

Dette er første gangen en slik sak er behandlet i Norge. Den gjeldende adopsjonsloven har ikke regler som direkte regulerer saker om surrogati av denne typen.

– Vi har forståelse for at dette er en vanskelig situasjon for søkeren og for barna. Det er indiske myndigheter som ifølge internasjonale konvensjoner har ansvar for barna. Vi regner med at søkeren samarbeider med indiske myndigheter til det beste for barna, sier Trommald.

Egg og sæd fra donorer

Barne-, ungdoms- og familieetaten avviste i august adopsjonssøknaden i august etter at det ble kjent at både eggene og sæden som ble brukt under befruktningen av barna, kom fra donorer.

Voldens advokat, Hilde Guldbakke, sier til VG Nett at hun synes avslaget er trist.

– Jeg er fortvilet på hennes vegne. Dette er en kvinne som handlet uklokt, men i god tro. Jeg kan ikke se at det er tatt hensyn til barna i det hele tatt i denne situasjonen. De kunne gjort et unntak uten at det skaper presedens, sier Guldbakke. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse