JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utsetter sak om pengegaver

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité trenger mer tid før den avgjør hvordan pengegavesaken skal behandles.

Det var ventet at komiteen skulle ta stilling i Sp-statsrådene Liv Signe Navarsete og Terje Riis-Johansens befatning med pengegavene til partiet torsdag, og varsle en eventuell høring, men Høyres Per-Kristian Foss sier saken nå er utsatt til tirsdag.

– Vi trenger mer tid til å lese gjennom svarene fra statsrådene, til sammen rundt 50-60 sider, sier han - men lar det samtidig skinne gjennom at han ikke er helt fornøyd med den redegjørelsen Sp-leder Liv Signe Navarsete har gitt.

Gir ingen egentlig forklaring

– Når forklaringen hennes på hvorfor hun ikke fortalte om pengegavene er «fordi jeg har gjort det», synes jeg fortsatt det henger litt i luften, sier Foss.

I forkant av møtet sa han at Navarsetes brev ikke var nok til å fjerne mistanken om at det var en kobling mellom pengegavene og de senere konsesjonene til Eidsiva Energi og Troms Kraft.

– Det mest interessante med dette svaret er det som ikke står her, sa Foss til NTB torsdag formiddag.

Medlemmene av komiteen hadde samme morgen fått svarene på en rekke spørsmål som for to uker siden ble sendt til kommunalminister Navarsete og olje- og energiminister Riis-Johansen. Saken ble tatt opp på komitémøtet, og Foss bekrefter at det er uenighet mellom medlemmene, uten at han vil gå inn på detaljer.

Sa ikke fra

Navarsete bekrefter i sitt svar at hun ikke gjorde de andre regjeringsmedlemmene fra Sp oppmerksom på gavene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft. Komiteen mener dette burde ha vært gjort for å unngå inhabilitet i forbindelse med senere konsesjonsbehandlinger.

Lovavdelingen i Justisdepartementet kom onsdag til at verken Navarsete eller Riis-Johansen var inhabile på sine saksområder, til tross for pengegavene. Komitéleder Anders Anundsen (Frp) tar dette til etterretning, men legger til at lovavdelingen ikke har gjort annet enn å vurdere de opplysninger Sp selv har skaffet til veie.

Før medlemmene samlet seg til sitt første møte etter sommerferien, sa Foss at utfallet av saken trolig blir at det innkalles til høring, men denne avgjørelsen er altså foreløpig utsatt til neste uke.

Foss mener at statsrådene gjerne kan ha sin habilitet i orden, rent juridisk sett, men habilitet omfatter også tillit. Den mener han har fått en knekk for begge statsråder.

–Én ting er å være klarert juridisk. Noen annet er om det er riktig å gjøre en ting, selv om man er habil, sier Foss. Venstres leder Trine Skei Grande deler denne oppfatningen. Hun sier habilitet er mer enn bare juss.

Ingen sanksjoner

Men tillit og politisk klønethet er et område i politikken som er gjenstand for skjønn, ikke fakta. Det betyr at komiteen ikke har noen sanksjonsmuligheter overfor de to, annet enn å innkalle dem til en høringsrunde.

Anundsen heller også i retning av en høring, selv om han ikke kan bestride Riis-Johansens påstand om at han ikke visste om pengegavene.

– Jeg må jo tro ham, når han sier han ikke kjente til dette. Men det var nok av indikasjoner i denne sakens forhistorie som tilsa at han burde ha forstått at det kunne bli framstilt som en kobling, sier Anundsen. Det er tilstrekkelig med tilslutning fra tre av komiteens medlemmer for at det skal åpnes sak, som det formelt heter.

I sitt svar til komiteen vil ikke Riis-Johansen kritisere andre Sp-statsråder for at de ikke informerte ham om pengegavene fra Eidsiva Energi og Troms Kraft.

– Håndteringen av økonomiske bidrag til Senterpartiet ligger utenfor mitt ansvarsområde som olje- og energiminister. Jeg har ingen annen kommentar til det enn at jeg ikke var kjent med partistøtten, svarer Riis-Johansen på spørsmålet om han mener andre burde ha informert ham. (ANB-NTB) (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse