JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror kinesernes sinne avtar

Thorbjørn Jagland tror kineserne snart har rast fra seg etter fredsprisutdelingen.

Nobelkomiteens leder har liten tro på at kinesiske myndigheter vil straffe Norge fordi fredsprisen gikk til regimekritikeren Liu Xiaobo.

Samtidig erkjenner han at prisen kan ha gjort situasjonen vanskeligere for andre opposisjonelle i Kina, muligens også Liu selv.

– Det er ikke umulig at det på kort sikt vil bli en ytterligere tilstramming, men jeg tror ikke det vil være tilfellet på lengre sikt. Hele det internasjonale samfunnet vil følge nøye med på hva som skjer, sier Jagland til NTB.

Reaksjoner som ventet

En talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet gjorde det fredag klart at tildelingen er til skade for forholdet mellom Norge og Kina, men Jagland tror Beijings raseri vil gå over rimelig raskt.

– Reaksjonene var som forventet. Jeg har merket meg at ingen av de kinesiske lederne har vært på banen og sagt noe personlig. Dette vil kunne roe seg ganske fort, sier Jagland.

– Det kinesiske lederskapet er pragmatisk og ganske klokt. Jeg kan ikke tenke meg at det er i deres interesse å lage en sterk konfrontasjon med Norge når de ser hvor positivt mottatt denne fredsprisen er blitt internasjonalt, understreker han.

Ingen kontakt

Lørdag foredro Jagland om Liu Xiaobo under en tilstelning på Nobels Fredssenter i Oslo. Der gjorde han det klart at Nobelkomiteen ennå ikke er sikre på om den fengslede menneskerettighetsforkjemperen har fått vite at han er årets fredsprisvinner.

– Vi har forsøkt å komme i kontakt med kinesiske myndigheter for å få dem til å overbringe nyheten til ham, men vi har ennå ikke lykkes med det, sa Jagland.

Han håper kona til Liu vil få lov til å oppsøke ham i fengselet, men lørdag var dette høyst usikkert.

– Det er ulike meldinger i mediene. Noen sier at hun er på vei til fengselet, andre sier hun er fraktet et helt annet sted. Jeg vet ikke hva som er situasjonen, sier Jagland.

– Viktig pris

Han sier Nobelkomiteen ikke har kontakt med andre i kretsen rundt Liu, men regner med at nyheten om fredspristildelingen er så stor at informasjonen vil tilflyte ham på et eller annet vis.

I sitt foredrag om den kinesiske dissidenten gjorde Jagland det klart at fengselsdommen på 11 år var av sentral betydning for at Liu fikk prisen i år. Og selv om Jagland skjønte at prisen ville kunne skape krøll på tråden mellom Norge og Kina, er han ikke i tvil om at tildelingen er riktig.

– Vi må alltid tenke i de baner, men det kan ikke være avgjørende. I så fall kunne Nobelkomiteen like gjerne ha lagt ned sitt arbeid, for da ville vi ha mistet all integritet og autoritet. Årets fredspris er en av de aller viktigste som noensinne er gitt, sier Jagland.

Må tåle kritikk

Han sammenligner Liu med prisvinnere og storheter som Lutuli, King, Mandela, Sakharov, Walesa, Ebadi og Aung San Suu Kyi.

– Nobelkomiteen ga prisen til Aung San Suu Kyi, som kjemper for menneskerettighetene i et lite og isolert land. Liu Xiaobo gjør det samme i et land som er blant verdens mektigste, og også Kina må tåle kritikk fra verdenssamfunnet, sier Jagland.

Han avviser at det vil være problematisk for ham å gi fredsprisen til en menneskerettighetsaktivist fra Russland, gitt hans stilling som generalsekretær i Europarådet.

– Det vil ikke være noe problem i det hele tatt. Jeg er vokter av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og har forpliktet meg til aldri å ta diktat fra noen regjering, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse