JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter ikke Kina-kjeft

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har liten tro på at Kina-besøket til uka vil preges av fredagens fredspristildeling.

Onsdag møter hun den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål i Beijing. Samtalene vil kunne gi en første indikasjon på om forholdet mellom Norge og Kina virkelig har kjølnet.

– Vi har et godt samarbeid fra før, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fortsette. Nobelkomiteen er jo totalt uavhengig av den norske regjeringen, sier Berg-Hansen til NTB.

Søndag kveld tok hun fatt på flyreisen til Kina, der hun blant annet skal markedsføre norsk sjømat under verdensutstillingen Expo 2010 i Shanghai.

– Jeg har forberedt meg på helt vanlig måte. Jeg gleder meg like mye som jeg har gjort hele tiden, sier fiskeriministeren.

Kan koste dyrt

De skarpe kinesiske reaksjonene på fredspristildelingen gjør at mange eksperter tror de langt framskredne forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina vil legges på is eller i verste fall bryte helt sammen.

Det vil i så fall koste norsk eksportindustri store summer, ikke minst de mange bedriftene som tjener penger på salg av sjømat til Kina. Næringsminister Trond Giske (Ap) har tidligere anslått at forhandlingene kan få tollsatsen på laks ned fra 10 til 2 prosent. Dette vil i så fall utgjøre 380 millioner kroner i året for norske selskaper som driver fiskeeksport, viser beregninger VG har gjort.

– Jeg har ingen forutsetninger for å spekulere på dette, og ikke ønsker jeg det heller. Men det er opplagt at Kina er et veldig viktig marked for Norge, sier Berg-Hansen.

Støre håper Kina revurderer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han håper Kina revurderer uttalelsene om at forholdet til Norge tar skade av fredspristildelingen.

– Kina har sagt at dette får konsekvenser for det bilaterale forholdet, men jeg håper de tenker seg om. Hvis Kina skulle reagere mot oss, vil jeg oppleve at de har blandet sammen disse tingene på en måte man nesten ikke kan forvente at de gjør. Men vi får avvente og se, sier han til NRK.

Den norske eksporten av sjømat til Kina passerer trolig i år en eksportverdi på 2 milliarder kroner. Med det vil Kina for første gang passere Japan som det viktigste markedet for norsk fisk i Asia.

– Vi øker torskekvoten i Barentshavet med 16 prosent neste år og legger til grunn at havbruksnæringen skal fortsette å vokse. Når vi ikke klarer å spise opp all maten selv, er selvsagt alle nye markeder viktige, sier fiskeriminister Berg-Hansen.

I to år har norske myndigheter forhandlet med Kina for å få på plass en frihandelsavtale. Direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for fredsforskning (PRIO) frykter at hele avtalen kan gå i vasken.

– Vi er i sluttstadiet i forhandlingene, og det blir vel iallfall en forsinkelse, og i verste fall blir det slutt på hele forhandlingsrunden, sier han.

– Ikke spent

Lisbeth Berg-Hansen avviser at hun er ekstra spent foran møtet med sin kinesiske kollega i Beijing på onsdag.

– Ikke mer enn vanlig. Dette er jo jobben min, sier hun.

Berg-Hansen vil ta opp spørsmål om fiskeriforvaltning, ressursforvaltning og sjømattrygghet under møtet. Det har ikke vært kontakt mellom Fiskeridepartementet og kinesiske myndigheter etter fredspristildelingen, men Berg-Hansen forutsetter at møtet vil finne sted som planlagt.

Fiskeriministeren reiser hjem til Norge igjen på fredag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse