JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får ikke møte Lius kone

Kona til nobelprisvinneren Liu Xiaobo sitter fortsatt i husarrest. Mandag ble en EU-diplomat avvist av politiet da han forsøkte å besøke Liu Xia.

På vegne av EU-kommisjonens president José Manuel Barroso ville diplomaten overlevere Liu gratulasjoner, men uten noen videre forklaring ble han nektet adgang til boligblokken der hun bor.

Liu besøkte sin mann i fengselet i det nordøstlige Kina søndag, men ble deretter eskortert tilbake til Beijing og isolert i leiligheten sin.

Hun får ikke komme ut eller snakke med noen av de mange journalistene som venter på utsiden av boligblokken der hun bor, og myndighetene har også kuttet telefon- og internettilgangen hennes.

Ifølge dagbladet.no holder nå Liu kontakten med omverden via en iPad og 3G, tredjegenerasjons mobiltelefoni. I en e-post til avisa bekrefter hun at hun er satt i husarrest, men at myndighetene ikke har beslaglagt eller ødelagt datautstyret hennes.

– Jeg kan ikke la dem gjøre akkurat som de vil, sier Liu til avisen.

Ber om press

Lius advokat ber verdenssamfunnet legge press på kinesiske myndigheter for å få fredsprisvinnerens kone ut av husarrest. Norske myndigheter vil ta opp saken i møter denne uka.

– Nå ber vi verdens ledere, inkludert Norges statsminister, om å kreve at restriksjonene som er lagt på Liu Xia fjernes umiddelbart, sier den amerikanske advokaten Beth Schwanke til TV 2.

Den amerikanske menneskerettsadvokaten representerer flere kinesiske opposisjonelle og ble engasjert av fredsprisvinner Liu Xiaobo for to uker siden.

Fredsprisvinneren selv sitter i et fengsel nordøst i Kina etter å ha blitt dømt til elleve års fengsel for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Kina.

– Vi håper at mediene ber om å få snakke med henne og at de på pressekonferanser i utenriksdepartementet eller andre steder kontinuerlig spør myndighetene hvorfor Liu Xia er i husarrest og når hun skal slippes fri, sier advokat Schwanke.

Norsk press

Til NRK opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet at husarresten vil være et naturlig tema i løpet av de mange møtene mellom Norges delegasjon i Kina og kinesiske myndigheter.

– Vi er kjent med en nyhetsmelding om at Liu Xiaobos kone er satt i husarrest, og hvis det medfører riktighet, vil vi oppfordre kinesiske myndigheter til å oppheve husarresten og ikke begrense hennes øvrige friheter. Vår ambassade i Beijing, i likhet med flere andre vestlige ambassader, følger hennes situasjon tett, sier Imerslund. (ANB-NTB-DPA)

Annonse
Annonse