JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KrF under sperregrensen

KrF faller under sperregrensen, mens Sp beveger seg i samme retning. Flertallet er stadig mørkeblått.

kjell.werner@anb.no

bjorn.erik.dahl@anb.no

Det viser oktobermålingen som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mens det mørkeblå flertallet til Høyre og Frp fra de siste måneders målinger styrker seg, ser det verre ut for sentrum. KrF faller under sperregrensen og ville bare fått to mandater på Stortinget med en oppslutning på 3,8 prosent, ned nesten to prosentpoeng fra august.

– Det er ikke unaturlig at vi går ned på målingene midt i en grunnleggende strategiprosess om hvor og hva KrF skal være, sier partiets nestleder Dagrun Eriksen til ANB.

Is i magen

– Det er vanskelig for velgerne å vite hvilke framtidsvalg vi gjør før vi er i mål med prosessen. Men jeg har is i magen. Trenden vil snu, spår Eriksen.

Hun mener det er umulig å si noe om hvorvidt bråket rundt avtroppende KrF-leder Dagfinn Høybråten har skadet partiet. Og hun nekter for at fløystriden mellom de liberale og de konservative er blitt mer enn partiet kan takle.

– Det handler ikke om å la den ene fløyen vinne over den andre, men å finne fram til alle de felles ståstedene vi har. Vi skal utfordre toblokkstenkningen i norsk politikk, men også i eget parti, smiler hun lurt.

– Alle syn på KrFs utvikling skal på bordet i en demokratisk prosess om våre framtidsvalg, konkluderer Eriksen.

Dårlige dager for Sp

Senterpartiets Lars Peder Brekk nøler ikke med å erkjenne at fokus på både gavesaker og partifinansiering har fått velgerne til å straffe partiet på målingene. Også hans parti nærmer seg faretruende sperregrensen.

– Dette har vi jobbet hardt for å rydde opp i, og løsningen er å jobbe videre politisk og finne gode løsninger for folk flest gjennom departementene vi styrer og også i stortingsgruppen, sier Brekk til ANB.

Valgforsker Bernt Aardal mener målingen bekrefter bildet av et sentrum som er i trøbbel.

– Sentrum sliter, og særlig KrF som er under sperregrensen på flere målinger. Dette er nok en bekreftelse på at det har blitt tøft i sentrum, sier Aardal.

For Venstres og KrFs del mener Aardal at partiene sliter fordi de ikke har tatt standpunkt mellom to stadig tydeligere blokker i norsk politikk. Men han framhever også at Sp har hatt trøblete saker i fleng, KrF har hatt lederstrid og Venstre har vært usynliggjort etter valget.

Høyre størst

Høyre er klart størst med en oppslutning på 28,1 prosent. Ap følger på 25,2 prosent, mens Frp holder stand med 22,8 prosent av velgerne i ryggen. Høyre og Frp har solid flertall sammen og ville fått 92 representanter på Stortinget dersom det var valg nå. Det er 20 mandater flere enn i fjor og sju over det som trengs for å få flertall.

KrF har en lojalitet på bare 60 prosent. Hver femte KrF-velger fra i fjor har satt seg på gjerdet, mens hver tiende har rømt til Høyre. Senterpartiet har en lojalitet på under 50 prosent, og hver fjerde tidligere Sp-velger er nå ikke lenger sikker på hva han eller hun skal stemme.

Kristin Halvorsen kan glede seg over en framgang for sitt parti på 1,2 prosentpoeng. SV har nå 6,8 prosent oppslutning.

Opinions partibarometer er hentet inn i perioden 5. til 11. oktober. Tusen personer er intervjuet via Norstats webpanel. 79 prosent har svart på hvilket parti de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen. (ANB)

Endring fra september i parentes:

Ap ... 25,2 prosent (tilbake 0,6)

SV ... 6,8 prosent (fram 1,2)

Sp ... 4,3 prosent (tilbake 0,4)

Høyre ... 28,1 prosent (fram 0,1)

Frp ... 22,8 prosent (fram 0,9)

KrF ... 3,8 prosent (tilbake 0,9)

Venstre ... 5,3 prosent (tilbake 0,1)

Rødt ... 2,2 prosent (fram 0,1)

Andre ... 1,3 prosent (tilbake 0,4) (ANB)

Annonse
Annonse

Endring fra september i parentes:

Ap ... 25,2 prosent (tilbake 0,6)

SV ... 6,8 prosent (fram 1,2)

Sp ... 4,3 prosent (tilbake 0,4)

Høyre ... 28,1 prosent (fram 0,1)

Frp ... 22,8 prosent (fram 0,9)

KrF ... 3,8 prosent (tilbake 0,9)

Venstre ... 5,3 prosent (tilbake 0,1)

Rødt ... 2,2 prosent (fram 0,1)

Andre ... 1,3 prosent (tilbake 0,4) (ANB)