JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Skrekkelig oppførsel

Kritikken mot fredsprisen fra Heiberg, Hagen og Skaugen er et eksempel på hvor små penger kan gjøre oss.

Det sier Arild Stokkan-Grande (Ap).

Både IOC-styremedlem Gerhard Heiberg, skipsreder Morits Skaugen og forretningsmannen Stein Erik Hagen har vært ute og kritisert tildelingen av prisen. Skaugen tok også til orde for at staten Kina burde fått prisen, noe Hagen sier seg enig i, ifølge Dagbladet.

Stortingspolitiker Arild Stokkan-Grande (Ap) mener de tre oppfører seg «skrekkelig».

– Sånn det fremstår i media har de kritisert prisen både fordi de frykter at dette får konsekvenser for norsk næringsliv og at det er urettferdig at Kina får den prisen mot seg fordi ting er på bedringens vei der. Det mener jeg er skammelig, sier Stokkan-Grande til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Verste utslag av egoisme

Han mener de tre topplederne snakker for egne næringslivsinteresser.

– De vil sende signaler til kinesiske myndigheter og sine samarbeidspartnere om at de er mot pristildelingen, slik at de selv ikke blir rammet av sanksjoner. Det synes jeg er verste utslag av egoisme, og jeg synes det er ganske alvorlig i forhold til de menneskene som ofrer sine liv for menneskerettigheter i Kina, sier stortingspolitikeren.

– Skjulte fattige strøk

Stokkan-Grande tviler ikke på at næringslivstoppene får et godt inntrykk av tingenes tilstand når de har offisielle møter i Kina og «kjører rundt på luksusklasse».

– Men jeg har vært på reise med Stortinget gjennom Kina, og jeg har sett at kinesiske myndigheter viser oss godsiden. Når vi har ønsket å besøke fattige landsbyer har de nærmest kjørt oss i eskorte i ekspressfart gjennom de fattige områdene, fordi de ikke vil at vi skal se det, sier Ap-politikeren.

– Hvis man lukker øynene for dette, blir det en ignoranse i forhold til hvordan verden faktisk er, og da tåler man inderlig vel den urett som ikke rammer seg selv, sier han.

– Ørefik til de fengslede

Kritikken er også en ørefik til alle de som sitter fengslet og kjemper for menneskerettigheter, mener stortingspolitikeren.

– Jeg tror at for Liu Xiaobo (fredsprisvinneren) og hans støttespillere er dette det verste som kan skje, sier Stokkan-Grande.

Nå bør næringslivstoppene gå i seg selv, mener han.

– Er det sånn at økonomisk vinning er den eneste motivasjonen ved å være i Kina? Er det sånn at man kan sove godt om natta vel vitende om at folk sitter fengslet for å benytte seg av rettigheter som vi i Norge tar for gitt, uten at aktørene i Kina tar til motmæle og løfter frem menneskerettighetsspørsmålet? De bør ta stilling til dette i forhold til egen moral, sier Ap-politikeren.

– Må ta ansvar

Stokkan-Grande mener det som skjer i Kina er motsatsen til hva som har skjedd i Norge.

– Her har vi hatt en eventyrlig vekst, men det har først kommet som følge av at vi har fått likestilling, at vi har gode vilkår for arbeidstakere og gjennom det at vi har oppnådd stor personlig frihet, som gjør at mennesker tør å satse mer. I Kina skjer det motsatte, nemlig økonomisk vekst som følge av utnytting av folk, påpeker Stokkan-Grande.

Nå må næringslivet ta ansvar, mener han.

– Næringslivet kan ikke skjule seg bak at de er investorer. Det er på tide at alle med interesser i Kina i større grad våger å stå opp for at vi har noen universelle rettigheter vi må kjempe for, sier Stokkan-Grande. (ANB)

Annonse
Annonse