JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Samling i sentrum

Kristelig Folkeparti og Venstre snakker nå sammen med regjeringspartiet Senterpartiet om en gjenreising av sentrum i norsk politikk.

Representanter fra stortingsgruppene til de tre partiene skal neste uke samles til sitt første møte i det de har kalt «Forum for sentrumspolitikk», skriver Klassekampen.

Forrige gang de tre partiene møttes på denne måten var på begynnelsen av 1990-tallet.

Frykter to blokker

- «Forum for sentrumspolitikk» har ligget dødt lenge, men nå ønsker vi å ta opp igjen tråden derfra. Mange av oss er redde for at vi er i ferd med å få et slags topartisystem i Norge, og ønsker å diskutere hvilke synspunkter vi har til felles i sentrum, sier nestleder i Oslo Sp og tidligere leder av Senterkvinnene, Margaret Hillestad (Sp) til avisen.

Hun understreker at samarbeidet ikke er formalisert, men organisert som en diskusjonsgruppe. Formålet er ikke å undergrave den rødgrønne regjeringen.

- Dette er gjort ut fra et ønske om å bevare sentrum i norsk politikk. Det er klart at når vi vaker rundt 4 prosent oppslutning på meningsmålingene så er ikke det spesielt hyggelig. Da må vi jo se hva vi kan gjøre for å få opp oppslutningen, sier Hillestad til NTB.

To hester samtidig

Hun synes ikke det er merkelig at Sp snakker om felles verdier og mål med andre partier, samtidig som partiet selv sitter i regjering med Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

- Hvis en politiker ikke kan ri to hester samtidig, har han ingenting i manesjen å gjøre. Man må kunne diskutere politikk og skape allianser, uten at de dermed skal handle om regjeringskonstellasjoner, sier hun.

Liten tro

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU tror ikke på noe nytt sentrumsalternativ i norsk politikk med det første:

Hvis Knut Arild Hareide blir KrF-leder, vil det bli problematisk for Sp, fordi Hareide er EU-tilhenger. Sp har tatt skritt mot venstre og inn i regjering, mens Venstre har tatt flere skritt mot høyre og blitt en slags lettvariant av Høyre, mener han.

Jenssen har imidlertid liten tro på at sentrumspartiene vil forsvinne fra politikken, selv om de gjør det dårlig på meningsmålingene. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse