JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil verne elgen for toget

Samferdselsministeren varsler tiltak for færre dyrepåkjørsler av tog.

– Vi vil styrke arbeidet med å begrense tallet på dyrepåkjørsler av tog, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun har nå bedt Jernbaneverket om å utarbeide en egen handlingsplan for hvordan omfanget av slike dyrepåkjørsler kan reduseres. I dag er det spesielt elgen som er utsatt for å møte tog på sin ferd over eller langsmed jernbanesporet. Denne handlingsplanen skal foreligge sommeren 2011.

700 elger

Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå måtte 900 ville dyr i fjor bøte livet i kollisjon med tog. 700 av disse var elger. Det er riktignok en nedgang på 200 drepte elg fra året før, men altså fortsatt et høyt tall. Nesten 300 elger omkom i møte med toget mellom Steinkjer og Fauske, altså omtrent en elg hver dag.

Bil og tog tok samlet sett livet av 6.400 dyr i trafikken i fjor. 4.300 av disse var rådyr, 2.200 var elger mens 700 hjorter måtte bøte med livet.

Ti millioner

– Handlingsplanen for å redusere dyrepåkjørsler av tog skal basere seg på tiltak som er mest effektive overfor ulike dyregrupper og tilpasset lokale forhold. Dyrevelferd, trafikkavvikling og problemene som kollisjonene skaper for lokførere og annet togpersonell vil være sentrale hensyn i arbeidet med planen, sier Kleppa.

Hun er også opptatt av de som driver tamreindrift inntil togstrekningene.

På statsbudsjettet for neste år er det satt av ti millioner kroner til arbeidet med å redusere dyrepåkjørsler av tog. Det er en dobling i forhold til årets budsjett.

– Her er det også lagt opp til at lokale myndigheter og grupper skal kunne delta med midler i tillegg, poengterer Kleppa. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse