JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hevet kontrakten med THT

Arbeidstilsynet varslet i dag å stanse all virksomhet som THT Bygg & Anlegg har på norske byggeplasser. Samtidig sa Skanska Norge opp kontrakten med sin underentreprenør THT - som følge av alvorlige mislighold. Om THT-arbeiderne får lønna si, er fortsatt uvisst.

Arbeidstilsynets pålegg om stans kommer som følge av at THT Bygg & Anlegg ikke sendte inn dokumentasjonen som tilsynet etterspurte under en kontroll (arbeidskontrakter, bevis på lønnsutbetalinger for november og desember, timelister og kontrakten med Skanska).

I dag tidlig hadde Skanska et møte med en representant fra THT Bygg & Anlegg. Ifølge Geir Linge, kommunikasjonssjef i Skanska Norge AS, ble det da bestemt å heve kontrakten med THT.

– Alvorlige mislighold

– Beslutningen til Arbeidstilsynet samt en rekke andre forhold knyttet mot kvalitetssikring, manglende fremdrift og økonomisk rot førte til at vi i dag avbrøt kontrakten med selskapet som følge av alvorlige mislighold av kontrakten, sier han på spørsmål fra magasinett.org.

Sluttoppgjør

De neste dagene skal Skanska Norge AS gjennomføre sluttoppgjør med THT.

– Det vil i den forbindelse gjøres en avregning mellom hva vi skylder dem og hvilke forpliktelser de har overfor oss. Det er med andre ord ennå ikke avklart hvorvidt vi skylder THT penger, understreker Geir Linge.

Hva med lønna?

Dersom det kommer fram at Skanska skylder THT penger, så vil Skanska "forsøke å finne en løsning, innenfor det som er kontraktuelt og praktisk mulig, som sikrer at videre utbetalinger fra Skanska til THT går til lønn for de ansatte", forsikrer entreprenørens kommunikasjonssjef.

– Vi vil imidlertid ikke betale ut lønn direkte til de ansatte i THT. Vi kan ikke ta direkte ansvar for lønnsutbetalinger til personer ansatt i et annet selskap. Da dukker det opp problemstillinger i forhold til arbeidsgiveransvar, arbeidsgiveravgift, moms og skatt som ikke er mulig å løse, mener han.

Hvorfor THT?

Skanska Norge AS inngikk kontrakt med THT Bygg & Anlegg i mai 2008. Den ble inngått da Vækerø-prosjektet var i oppstarten av tømrerarbeidene.

– Vi hadde ikke kapasitet til å gjøre jobben med egne ansatte. Derfor ble det sendt ut en forespørsel, blant annet til THT. Etter en evaluering ble det startet forhandlinger med dem som endte med at vi skrev kontrakt, poengterer Linge.

Kontrakten hadde en verdi på 5,7 millioner eks moms, men inneholdt en klausul som sa at kontrakten kunne reduseres dersom Skanska Norge fikk ledig kapasitet hos egne arbeidere.

– Ved kontraktsinngåelse hadde vi ikke ledige egne ressurser, men dette fikk vi etter hvert, og den endelige kontraktssummen kommer til å ligge i størrelsesorden 4,6 millioner kroner eks moms, sier Geir Linge.

Klarte ikke stille bankgarantier

Etter at kontrakten var signert kom det frem at THT Bygg & Anlegg ikke klarte å stille bankgaranti. Det ble avtalt at Skanska Norge AS skulle ha 15 prosent innestående som sikkerhet for THTs kontraktsforpliktelser, forklarer Geir Linge.

– I tillegg til at vi kontrollerte at selskapet var registrert i StartBANK, signerte THT en fullmakt slik at vi kunne innhente SKAV-skjema. Dette gir opplysninger om eventuelle utestående skatter og eller moms, fortsetter kommunikasjonssjefen.

Hjalp THT

– Hva gjorde Skanska da det ble kjent at THT Bygg & Anlegg fikk alvorlige økonomiske problemer?Vi valgte da å strekke oss langt for å hjelpe og være smidig i den vanskelige situasjonen som selskapet var kommet opp i. Vi kjøpte inn alt av materialer for THT til tross for at dette var en del av deres kontrakt. I desember betalte vi ut et beløp tilsvarende 700 timer i forskudd som THT i ettertid skulle bevise de hadde gjennomført. Og da saken med manglende lønninger dukket opp, la vi press på ledelsen for at lønninger skulle utbetales, ramser Geir Linge opp.

La press på THT-ledelsen

I etterpåklokskapens navn skulle vi kanskje ha avbrutt kontrakten allerede i desember. Da vurderte vi det imidlertid slik at det ville være best for arbeiderne i THT å la være. Istedenfor forsøkte vi å legge press på ledelsen i THT Bygg & Anlegg for at de skulle utbetale lønn. Alternativet var, slik vi vurderte situasjonen, at selskapet med stor sannsynlighet ville gått konkurs.

Skal være med i StartBANK

– Som du sier greide ikke THT Bygg & Anlegg å stille bankgarantier like etter kontraktsinngåelsen. Burde det ikke gått opp et lys for Skanska senest da? Hvordan sjekker dere underentreprenørene før kontrakter inngås?

Alle underleverandører til Skanska skal ved kontraktsinngåelse være registrert i StartBANK, eller skal senest ved kontraktsinngåelse ha påbegynt en prosess for registrering i StartBANK. Registreringsprosessen må være avsluttet og ha ført til endelig registrering innen en måned etter inngåelse av avtale med Skanska, svarer Skanskas informasjonsmann.

Basert på erfaringer

Når vi kontraherer, forsøker vi å bruke underentreprenører som vi kjenner og som vi har god erfaring med. Har vi dårlige erfaringer med en aktør, har vi interne systemer som sørger for at kunnskapen om dette spres i selskapet vårt, forklarer Geir Linge videre.

På grunn av den økonomiske krisesituasjonen har vi strammet ytterligere inn på våre rutiner, og vi har i dag strenge krav om at de som jobber for oss har bankgarantier, forsikrer han.

Annonse

Flere saker

Annonse