JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hardt ut mot Støre

Høyres nestleder Jan Tore Sanner reagerer hardt mot utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Sanner mener Støre opptrer dobbeltmoralsk i sin omgang med fredsprisen, og er sterkt kritisk til Støres kontakt med Nobelkomiteen.

Sanner mener Støre måtte forstå at hans samtale med Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i slutten av september måtte oppfattes som press fra norske myndigheter.

Støre viderebrakte opplysninger fra sine samtaler med kinesiske myndigheter, som hadde gitt uttrykk for sin sterke motstand mot at Nobelkomiteen hadde rettet oppmerksomheten mot menneskerettighetsbrudd i Kina. Opplysningene kommer fram i Aftenposten lørdag.

Pinlig overtramp

– Et pinlig overtramp, som avslører at utenriksminister Støre farer med dobbeltmoral i sin håndtering av fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sier Sanner til NTB.

Jan Tore Sanner er stortingsrepresentant for Høyre, og var blant dem som nominerte Liu til årets nobelpris.

– På den ene siden understreker Støre komiteens uavhengighet og på den andre forsøker han å påvirke komiteen. Jeg mener det er et overtramp fordi komiteen skal operere helt uavhengig av norske myndigheter. Da burde Støre forstått at en slik kontakt måtte oppfattes som press.

Unødvendig

Sanner poengterer at Nobelkomiteen flere ganger var blitt kontaktet av kinesiske myndigheter, og at de på ingen måte var fremmed for deres holdning. Det var derfor fullstendig unødvendig for Støre å informere Jagland om innholdet i samtalen med kineserne, mener han.

Samtalen mellom Norges tidligere og nåværende utenriksminister fant sted New York i forbindelse med åpningen av FNs hovedforsamling i slutten av september.

Jagland utelukker press

Støre utelukker kategorisk overfor Aftenposten at motivet for samtalen skulle være å presse komiteen på noen måte. Jagland bekrefter på sin side overfor NTB at samtalen forløp slik Støre hevder.

– Støres beskrivelse av denne samtalen er dekkende også for min oppfatning av den, sier Thorbjørn Jagland via sin pressetalsmann.

Han var klar over at pristildelingen ville bli omstridt, og sa i forkant av offentliggjøringen at den ville skape debatt i visse miljøer. Han har siden stått klippefast på komiteens uavhengighet fra enhver myndighet og fastholdt at den ville forsømt sin oppgave ved ikke å gi prisen til Liu.

Møttes på gata

Støre beskriver møtet med Jagland som om de to mer eller mindre tilfeldig støtte på hverandre «på gata» kort tid etter samtalen med kinesiske myndigheter.

– Jeg fortalte ham at jeg opplevde et stort engasjement fra kineserne. Det var naturlig for meg å si det til ham, sier Støre.

Han vil ikke være med på at dette kan ha blitt oppfattet som en advarsel fra Jaglands side. Jagland fant imidlertid kontakten så uvanlig at han refererte den for en samlet Nobelkomité, ifølge en velinformert kilde Aftenposten har snakket med.

– Nobelkomiteen måtte få totalbildet før den tok den endelige avgjørelsen, sier kilden. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse