JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ville aldri skjedd med solidaransvar

– Dette ville aldri skjedd hvis vi hadde hatt solidaransvar for lønn og feriepenger, sier Julia Maliszewska i Oslo Bygningsarbeiderforening. Foreningen har i flere måneder kjempet for at THT-arbeiderne får lønna si.

Maliszewska er fortsatt pessimistisk med tanke på at de 16 arbeidere får utbetalt desember- og januar-lønna si.

– Jeg tror det ikke før jeg får se det. Hvis det skulle vise seg at THT Bygg & Anlegg ikke har penger til gode hos Skanska, ser det mørkt ut for gutta, sier hun til magasinett.org.

– Kunne gått på Skanska

– Hele saken understreker hvor viktig det er at byggebransjen endelig får en ordning for solidaransvar for lønn og feriepenger. Hadde vi hatt den, kunne arbeiderne gått på hovedentreprenøren Skanska og krevd lønna som THT skylder dem. Dette er ikke mulig nå, og faren for at de blir stående bakerst i køen er derfor stor, fortsetter hun.

Solidaransvar for lønn og feriepenger i byggebransjen er for tiden på høring, med frist 5. mars. Den går blant annet ut på at hovedentreprenøren kan stilles ansvarlig for arbeidernes lønn og feriepenger i hele kontraktskjeden. Forslaget er del av regjeringens handlingsplan II mot sosial dumping.

– Opptatt av egne interesser

Maliszewska er kritisk til Skanskas håndtering av THT-saken.

– For meg virker det som om Skanska først og fremst har tatt vare på sine egne interesser, framfor å tenke på arbeidernes lønn hos sin underentreprenør, THT Bygg & Anlegg, sier ombudet for utenlandske arbeidere.

– Mangler rutiner

Hun er like kritisk til Skanskas manglende rutiner for sjekk av mulige underentreprenører før kontraktsinngåelsen.

– Å basere seg på registrering i StartBANK alene holder ikke. THT-saken viser jo at Skanska helt åpenbart har manglende rutiner om bakgrunnssjekk av underentreprenører, påpeker Maliszewska.

Dårlig intern informasjon

Ombudet er heller ikke fornøyd med hvordan entreprenørselskapet håndterte interninformasjonen overfor Fellesforbundets tillitsvalgte.

– Etter jul, altså etter den første lønnssaken, har Skanska overhodet ikke vært flinke til å informere våre tillitsvalgte i selskapet om situasjonen i THT Bygg & Anlegg. Regiontillitsvalgt Kåre Thorkildsen måtte flere ganger ta kontakt med Skanskas ledelse og etterlyse informasjon, sier Julia Maliszewska til magasinett.org.

Annonse
Annonse