JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fjern røykeburene

KrF-leder Dagfinn Høybråten krever at regjeringen griper inn og fjerner røykeburene ved Stavanger lufthavn, Sola.

Etter at Rogalands Avis 14. oktober omtalte at røykebur ved flyplassen på Sola tillates av Arbeidstilsynet, har røykelovens far stilt helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) et skriftlig spørsmål til besvarelse i Stortinget om den kontroversielle saken.

Høybråten ber regjeringen redegjøre for om røykeburene på Sola er i tråd med kravene i røykeloven. «Er regjeringen komfortabel med at denne innretningen tas i bruk ved stadig flere arbeidsplasser?», spør han.

Overfor Rogalands Avis utdyper han hvorfor han nå ber om å få røykeboksene fjernet:

– Vi har passert stadiet da vi ønsket røyking i offentlige bygninger som dette er. Selv om det kan finnes smutthull i loven for dette, vil jeg ha helse- og omsorgsministeren på banen og få svar på hva de har tenkt å gjøre med saken. Jeg mener at regjeringen må gripe inn og stoppe dette, sier Høybråten til Rogalands Avis.

– Laboratorium for avvik

KrF-lederen stiller spørsmål ved hvorfor røykeboksene er installert i nettopp Avinors lokaler på Sola – med henblikk på gangbrusaken om universell utforming ved de nye innenriks- og utenriksterminalene på flyplassen.

– Hva er det med Sola som gjør at flyplassen brukes som et laboratorium for avvik fra norske lover? Da tenker jeg på saken da Avinor i strid med intensjonen til lovgiver presset gjennom gangbruløsninger som ikke var tilpasset funksjonshemmede behov. Nå prøver Avinor igjen å presse gjennom røykerom seks år etter at norske terminaler ble røykfrie, sier han.

– Museum på Sola

Arbeidstilsynet ga aksept for røykeboksene etter et tilsyn i august. Ifølge leverandøren av «Smoke Free Systems» står man igjen med tilnærmet 100 prosent røykfri luft etter bruk.

Røykeboksene er i dag kjøpt inn av en rekke aktører i offentlig og privat virksomhet.

– Dette må stoppes, og det kan staten som eier av Avinor gjøre med et pennestrøk. Og vil man egentlig gjøre Stavanger lufthavn, Sola til et museum om hvordan ting fungerte før?, spør Høybråten.

Les svaret til lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen i Avinor her

(ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse