JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljefondet betalte 500 mill.

Et ekstern forvalter av Statens pensjonsfond utland (SPU) har ifølge Riksrevisjonen fått utbetalt honorar på 500 millioner kroner.

– Dette er oppsiktsvekkende og helt bort i staur og vegger at det har blitt inngått slike avtaler, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Riksrevisjonen gir Finansdepartementet kritikk for manglende oppfølging av Norges Bank når det gjelder avtaler med eksterne forvaltere av SPU, eller det såkalte oljefondet. Den sterke kritikken retter seg mot at Norges Bank har inngått avtale om avkastningsavhengig honorar til en ekstern forvalter, uten noen øvre grense.

Forvalteren hadde stor suksess med sine investeringer, slik at det opprinnelige honoraret skulle ha vært 900 millioner kroner, men ble reforhandlet til 500 millioner kroner.

– Det er ingen tvil om at forvalteren har fått pengene til å yngle, men det skal ikke være nødvendig å ha slike avtaler, sier Kosmo.

– Bevisstløs

Lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp) mener Norges Bank har opptrådt nærmest bevisstløst når man har gitt 500 millioner kroner i honorar til én enkelt ekstern forvalter.

– Dette er en uhyre spesiell sak som involverer beløp som er utenfor rammen av normal forretningsdrift og Norges Banks vanlige avtaler med eksterne forvaltere, sier Anundsen.

Han mener det er nødvendig at kontrollkomiteen setter seg godt inn i problemstillingene saken reiser.

Høyres medlem i kontrollkomiteen, Per-Kristian Foss, er overrasket over at honoraravtalen ble inngått da SV-leder Kristin Halvorsen var finansminister.

– Det er overraskende at hun ikke sørget for et øvre tak for hvor mye som kan utbetales i forvalterhonorar. Halvorsen er jo vanligvis svært kritisk til private virksomheters bruk av lønn og bonuser, sier Foss.

Han mener honoraret som er utbetalt til forvalteren er oppsiktsvekkende høyt.

– Det burde være en prioritert oppgave å holde kostnadene nede, sier han.

Forsvarer honoraret

Kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank mener honoraret på 500 millioner kroner er helt greit.

– Forvalteren har gjort en ekstremt god jobb. Vi er fornøyd, sier hun til Dagbladet.

– Vi har merket oss hva riksrevisor Jørgen Kosmo har sagt i dag. Han har skapt inntrykk av at det er én person som får dette honoraret. Det er et selskap. Og dessuten sa han at oljefondet går tomt hvis vi gir slike honorarer. Det er feil. Fondet øker når forvalteren gjør en god jobb og får en prosentvis andel av verdiøkningen, legger hun til.

Ifølge Meisingseth har forvaltningsselskapet fortsatt oppdrag for oljefondet, men hun vil av forretningsmessige årsaker ikke si hvilket selskap det er snakk om eller hvor det hører hjemme.

For dem som er opptatt av at oljefondet skal tjene penger, er høye honorarer en god nyhet, sier statssekretær Hilde Singsaas (Ap) i Finansdepartementet.

– Det betyr at vi får mer penger som kan brukes på velferd og andre gode formål i Norge, sier hun.

Ifølge Singsaas ville det bryte med arbeidsdelingen med Norges Bank om Finansdepartementet skulle innføre rutiner for å følge opp forvaltningsavtaler som inngås. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse