JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kontrollglipp hos Skanska

Med ett enkelt tastetrykk kunne Skanska fått greie på at deres underleverandør THT Bygg & Anlegg ikke lenger hadde godkjenning i StartBANK.

Entreprenørselskapet benyttet seg nemlig ikke av overvåkingsverktøyet for leverandører.

StartBANK er et felles leverandørregister for bygg- og anleggsnæringen. Det ble i sin tid etablert av arbeidsgiverorganisasjonen Byggenæringens Landsforening (BNL), med utgangspunkt i prosjektet ”Seriøsitet i byggenæringen". Det pikante er at Skanska Norge AS er med i styringsgruppen til StartBANK.

– Forklaringen til Skanska holder ikke. Hadde de benyttet seg av de verktøyene som ligger i StartBANK, hadde de enkelt fått greie på viktige økonomiske endringer hos sine underleverandører, også THT Bygg & Anlegg, får magasinett.org opplyst.

Setter ikke på overvåking

Ifølge StartBANK lar hele 90 prosent av StartBANK-brukerne være å sette potensielle underentreprenører-leverandører på såkalt overvåking. En slik leverandørovervåking, som ligger i abonnementet, vil sørge for e-mail til for eksempel Skanska så fort det skjer kritiske endringer hos bedriftene som er med.

Det kan umulig ha skjedd hos Skanska Norge AS.

– Nei, for hadde de satt THT Bygg & Anlegg på overvåking, hadde de fått mail av StartBANK hver gang det skjedde endringer i selskapet, er opplysningen magasinett.org fikk i dag.

For endringer har det vært mange av i THT Bygg & Anlegg den siste tiden - som magasinett.org skrev om i går.

Skal være med i StartBANK

I forbindelse med lønnssaken hos THT Bygg & Anlegg stilte magasinett.org Skanska Norge AS spørsmålet om hvorfor de ikke hadde oppdaget at deres underentreprenør THT ikke lenger var med i godkjenningsbanken StartBANK og at THT Bygg & Anlegg hadde store økonomiske problemer.

Svaret som magasinett.org fikk i går av kommunikasjonssejf Geir Linge var følgende:

" Alle underleverandører til Skanska skal ved kontraktsinngåelse være registrert i StartBANK, eller skal senest ved kontraktsinngåelse ha påbegynt en prosess for registrering i StartBANK. Registreringsprosessen må være avsluttet og ha ført til endelig registrering innen en måned etter inngåelse av avtale med Skanska."

Linge sa videre at Skanska hadde kontrollert at THT Bygg & Anlegg var med i nettopp StartBANK og at dette var signal god nok for Skanska at THT Bygg & Anlegg var en seriøs aktør. Poenget her er at Skanska Norge AS kun kontrollerte at THT Bygg & Anlegg var med i StartBANK på det tidspunktet kontrakten med dem skulle inngås.

Unnlot å søke om godkjenning

Da Skanska inngikk kontrakt med THT Bygg & Anlegg i mai 2008, hadde THT riktignok godkjenning i StartBANK, men den skulle vært fornyet 15. november 2008, får magasinett.org opplyst av StartBANK. Altså i midten av november da det allerede var kjent at THT hadde store økonomiske problemer og de hadde fått trøbbel med å utbetale lønna til sine arbeidere.

THT Bygg & Anlegg unnlot imidlertid å søke om fornyet godkjenning. Senest da kunne Skanska Norge AS fått beskjed om at THT sliter. Men fordi Skanska ikke hadde THT Bygg & Anlegg på "overvåking" i StartBANK, kom det aldri noen e-mail til entreprenørselskapet.

Kritisk til Skanskas rutiner

Det var Skanskas hovedtillitsvalgt Kåre Thorkildsen som måtte gjøre Skanska-ledelsen oppmerksom på at THT Bygg & Anlegg hadde ikke søkt om fornyet godkjenning i StartBANK, et varselstegn som burde fått Skanska til å reagere.

I går kveld kritiserte Julia Maliszewska, ombud i Oslo Bygningsarbeiderforening, Skanskas manglende rutiner for fortløpende sjekk av mulige underentreprenører før kontraktsinngåelsen.

– Å basere seg på registrering i StartBANK alene holder ikke. THT-saken viser jo at Skanska helt åpenbart har manglende rutiner om bakgrunnssjekk av underentreprenører, påpekte Maliszewska.

– Burde ikke brukt THT Bygg & Anlegg

Skanska Norge AS tar selvkritikk for den måten de har håndtert THT-saken på, sier kommunikasjonssjef Geir Linge til magasinett.org.

– Det er lett å være etterpåklok, men sett i lys av det som har kommet fram i saken rundt THT Bygg & Anlegg, så er det åpenbart at vi ikke burde ha kontrahert dette selskapet, innrømmer Linge.

– Overvåker ikke alle

– Vi bruker overvåkingsfunksjonaliteten som ligger i StartBANK. Denne funksjonaliteten har også blitt betydelig forbedret den siste tiden, forsikrer Linge etter å ha sjekket rutinene i Skanska Norge AS.

– Saken med THT viser imidlertid at ikke alle selskaper vi har kontrahert, blir overvåket gjennom den funksjonaliteten som ligger i systemet. Det stemmer at vi fikk beskjed gjennom våre tillitsvalgte at THT ikke lenger var registrert. Slik skal det selvsagt ikke fungere, understreker Skanskas kommunikasjonssjef overfor magasinett.org.

Går gjennom rutinene

Saken med THT Bygg & Anlegg har gjort sterkt inntrykk på Skanska. Vi vil derfor gå gjennom våre rutiner, spesielt i forhold til oppfølging av selskaper som vi har under kontrakt, lover Geir Linge.

– Vi utvikler for tiden et nytt kompetanseprogram som vil kjøres over hele landet i forhold til bruken av StartBANK, sier han.

Egen leverandør-database

– I tillegg jobber vi med å utvikle en egen database for Skanska-leverandører som et supplement til StartBANK. Denne databasen vil gjøre det mulig med en tettere oppfølging av også annen informasjon om selskapene enn det som finnes i StartBANK. En slik database vil også gjøre erfaringsoverføringen mellom ulike Skanska-prosjekter lettere, tror kommunikasjonssjefen.

Skanska lover bot og bedring når det gjelder fremtidig sjekk av underleverandørenes seriøsitet og økonomiske situasjon.

– Vi er bevisste på at StartBANK ikke løser utfordringen som byggebransjen står overfor i forhold til useriøse aktører. StartBANK gir oss imidlertid mye verdifull informasjon om selskapene vi benytter. Vi mener også at vårt interne krav om at selskaper som skal jobbe for oss må være registrert i StartBANK, hjelper oss å unngå de verste aktørene i bransjen, understreker Linge.

– Må gjøre egne undersøkelser

Skanskas kommunikasjonssjef sier seg enig i gårsdagens kritikk av rutinene som kom fra ombud Julia Maliszewska og Oslo Bygningsarbeiderforening.

– Nei, det er ikke nok å stole på en StartBANK-registrering. I tillegg til å bruke selskaper som er registrert der, må vi gjøre egne undersøkelser av dem vi benytter. Vi må sikre at selskapene har rutiner for helse, miljø og sikkerhet (HMS) og kvalitet samt en sunn økonomi. I den finansielle situasjonen som vi er inne i nå, er frt ekstra viktig at selskapene for eksempel kan stille bankgarantier, mener Geir Linge.

Lønn til THT-arbeiderne?

Kommunikasjonssjefen påpeker igjen at Skanska nå er i gang med sluttoppgjøret i forhold til THTs arbeid på Skanskas prosjekt på Vækerø.

– Når sluttoppgjøret er klart, vet vi om vi skylder THT Bygg & Anlegg penger. Dersom det viser seg at det er riktig, vil vi forsøke å finne en løsning innenfor det som er praktisk og kontraktsmessig mulig, som sikrer at overføringer fra Skanska til THT går til utestående lønn for de ansatte, forsikrer Linge igjen.

Annonse

Flere saker

Annonse