JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strengere krav til lærere

Kunnskapsdepartementet foreslår skjerpede krav til lærernes fagkompetanse for å undervise i bestemte fag.

I fag som matematikk og norsk vil kravene til undervisning bli strengest. De konkrete kravene kommer i en egen forskrift som skal ut på høring.

– Skjerpede krav til lærernes kompetanse vil styrke elevenes læringsutbytte. Vi vet at det er sammenheng mellom lærernes formelle kompetanse og elevenes resultater, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) i en pressemelding.

Det foreslås krav om 60 studiepoeng for å undervise i de enkelte fag i videregående utdanning. På ungdomstrinnet foreslås det krav om 60 studiepoeng for å undervise i norsk/samisk, matematikk og engelsk. De andre fagene vil kreve 30 studiepoeng.

På barnetrinnet vil det være krav om 30 studiepoeng for å undervise i norsk/samisk og i matematikk.

– Det er på høy tid at regjeringen endelig tar tak og gjør nødvendige grep for å styrke kravene til lærerkompetanse, sier Fremskrittspartiets utdanningspolitiske talsmann Tord Lien.

Han mener at styrking av basisfagene er en riktig vei å gå, men understreker at det på sikt må være et mål at slike kompetansekrav stilles i alle fag også i grunnskolen.

Venstre synes det er positivt at regjeringen øker kravene til kompetanse, men mener at den ikke går langt nok i å sette krav om faglig fordypning og å sette lærerne i stand til å møte krav om faglig fordypning.

– Det bør være krav om faglig fordypning for å undervise i alle fag. Dersom dette mangler, må man øke bevilgningene til videreutdanning, sier venstreleder Trine Skei Grande. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse