JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solheim bekymret for villaksen

Situasjonen for den norske villaksen er like alvorlig i år som den var i fjor. Oppdrettsnæringen får skylden.

– Vi står overfor to hovedproblemer som vi ikke har god nok kontroll med: Lakselus og rømt oppdrettslaks. Når det gjelder lakselus tyder det meste på at situasjonen er like alvorlig i 2010 som den var i 2009, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV). Tall fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning viser at villaksbestanden i fjor var på sitt laveste siden 1983.

– Det vil være en ufattelig fallitterklæring for vår generasjon om det skulle bli oss som administrerte den norsk-atlantiske laksestammens død, sa Solheim i en debatt om framtiden for den norsk villaksen i Stortinget torsdag.

Bakgrunnen for debatten var en interpellasjon fra Venstres Trine Skei Grande. Hun viste til at 120 av 450 elver nå er stengt for fiske, og slo fast at oppdrettsnæringen svekker sitt omdømme som følge av alle miljøproblemene den bærer med seg.

– Vi må finne praktiske kompromisser mellom en oppdrettsnæring som gir store fordeler for Norge og alle tiltakene vi må sette i verk for å ta vare på villaksen, sa Solheim, som understreket at næringen selv har gjort mye for å ta tak i problemet.

– Det har redusert problemet, men ikke fjernet det, fastslo han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse