JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekordmåling for Høyre og Frp

Høyre og Frp får til sammen 53 prosent oppslutning i en ny måling.

Høyre og Fremskrittspartiet ville fått til sammen 94 mandater dersom en ny meningsmåling i Dagens Næringsliv hadde vært valg. Høyre er landets største parti.

De to høyrepartiene har aldri tidligere hatt samlet større oppslutning på noe partibarometer for avisen.

Norge har heller aldri hatt noen regjering med så mange mandater bak seg i Stortinget som det denne målingen ville gitt det blå-blå alternativet. Avstanden til oppslutningen om den sittende regjeringen er hele 29 mandater. Grensen for flertall går ved 85 mandater.

Høyre størst

Høyre og Frp ville fått nær 53 prosent oppslutning, etter at Høyre går fram 0,5 prosentpoeng til 28,1 prosent, og Frp øker med 2,3 prosentpoeng til 24,8 prosent.

Samtidig faller oppslutningen om Arbeiderpartiet med 2,6 prosentpoeng til 26,6 prosent. Dermed er Høyre i denne målingen landets største parti. Det har Høyre vært av og til den senere tiden også på andre meningsmålinger, men på Sentio Research-målinger for DN har Høyre ikke vært større enn Ap på ni år.

Rødgrønt fall

Samlet ville de tre rødgrønne regjeringspartiene fått en oppslutning på 36,4 prosent. Det er et fall på 11,4 prosentpoeng fra stortingsvalget for ett år og en måned siden.

SV får en oppslutning på 5,4 prosent (-0,4), og Senterpartiet samler 4,4 prosent av de spurte bak seg (+0,1).

Eneste lyspunkt, slik valgforsker Bernt Aardal ser det, er at en stor andel av de som har forlatt de rødgrønne partiene, ikke har funnet seg noe alternativ. Størst er andelen for Ap, der 28 prosent av de bortvendte sier de ikke vet hva de skal stemme.

KrF på gjerdet

Målingen i DN bekrefter for øvrig en tendens i flere andre meningsmålinger der sentrum i norsk politikk skrumper til like over eller under sperregrensen.

KrF synker 0,8 prosentpoeng fra forrige måned til bare 4,2 prosents oppslutning, og Venstre ender på 3,9 prosent etter en fremgang på 0,4 prosentpoeng.

Ifølge Aardal har KrF imidlertid et sjeldent stort potensial i tidligere velgere som ikke har funnet seg noe alternativ. Hele 37 prosent av velgerne i 2009 som nå er bortvendte, velger tvilen.

– Man kunne tenkt seg en flukt fra KrF nå, men i stedet har de satt seg på gjerdet og avventer. Det gir KrF en sjanse, sier Aardal. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse