JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tror Støre overtar i Ap

Carl I. Hagen tror at verken Ap-leder Jens Stoltenberg eller SV-leder Kristin Halvorsen vil lede sine partier ved valget i 2013.

I sin nye bok «Klar tale» skriver den tidligere Frp-lederen at han ikke tror at Stoltenberg vil stille til valg som stortingsrepresentant i 2013, men at utenriksminister Jonas Gahr Støre vil seile opp som Arbeiderpartiets statsministerkandidat.

– Jeg har vanskelig for å se for meg ham som parlamentarisk lede i en opposisjon til H-Frp-regjering når han kan få store internasjonale oppgaver, skriver Hagen.

Han tror statsministerskifte vil skje senhøsten 2012 slik at «statsminister Jonas Gahr Støre kan holde nyttårstalen og få et halvt år på å bygge seg opp før valget i 2013».

– Tapte velgerne

Hagen tror heller ikke at SV-leder Kristin Halvorsen vil være partiets leder ved valget om knapt tre år.

– Da vil Kristin Halvorsens plass i historien være sikret. Hun førte sitt parti fram til regjeringsmakt og vant kampen mot museumsvokterne. Men tapte samtidig velgerne fordi hun endret partiet til å bli en litt mer radikal avart av Arbeiderpartiet, heter det i boka.

Kristelig Folkeparti gis i boka ikke noen særlig lyse fremtidsutsikter. Uansett hva partiet velger så vil det bli feil, mener Hagen.

– Ikke lag problemer

I boka oppfordrer Hagen Fremskrittspartiet og Høyre til ikke å lage flere problemer enn nødvendig foran stortingsvalget i 2013.

Den tidligere Frp-lederen mener at de to partiene må sette seg sammen i god tid før valget både for å rydde personlige motsetninger av veien og for å lage en felles politisk plattform før valget.

Hagens egne erfaringer med Høyre er ikke bare gode. Fra sin egen tid som partileder opplevde han at Frp både ble oversett og dårlig behandlet av Høyre. Nå ber han politikere fra begge partier oppføre seg skikkelig mot hverandre.

– Hvis mennesker ikke tåler trynet på hverandre, er det å skape et godt og fruktbart samarbeid en enorm utfordring. Men Erna Solberg og Siv Jensen vil nok være kloke nok til å tenke gjennom og snakke om slike problemstillinger og det senest på vårparten 2013, men helst før, skriver Hagen,

Hagen ser for seg vanskelige forhandlinger om en politisk plattform for en flertallsregjering av Frp og Høyre. Han konstaterer at det er stor avstand i viktige politiske spørsmål.

– Først og fremst dreier dette seg om økonomisk politikk, der Høyre, dessverre, også betrakter handlingsregelen som en avgud, skriver Hagen.

Andre problemområder er integrerings- og flyktningpolitikken og helsevesenet og eldreomsorgen.

Konkurranse og privatisering

Hagen gjentar i friske ordelag gamle synspunkter på en rekke sentrale spørsmål. Oppsummert handler det om at konkurranse og privatisering er løsningen for å få til et bedre samfunn.

– Felles finansiert, privat produsert, lyder hans oppskrift.

Boka er også et angrep på dem han kaller klimahysterikere og vernehysterikere i tillegg til harde utfall mot byråkratiet.

– Et helt nytt land

Han skriver også at innvandringen har gjort Norge til et helt nytt land som det norske folk ikke har fått anledning til å si sin mening om. Hagen ønsker at Norge skal gå i Danmarks fotspor i innvandringspolitikken.

Hagen er sitt partis ordførerkandidat i Oslo, men han tror ikke hans utspill i innvandringspolitikken vil gjøre det problematisk å bli ordfører. Hvis han får ordførerkjedet rundt halsen, er det slutt på partipolitikken.

– Å være ordfører er en helt annen rolle. Da må jeg også være innvandrernes og Rødt-velgernes ordfører og kan ikke lenger gi uttrykk for politiske synspunkter offentlig, sa han da han presenterte boka si mandag formiddag. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse