JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Taper på utdanning

Førskolelærere og sykepleiere tjener lite på utdanningen sin sammenlignet med de som går rett ut i arbeidslivet etter endt skolegang.

Personer med høyere utdanning tjener i gjennomsnitt mer i løpet av livet enn de som går rett ut i arbeidslivet etter endt skolegang. Sykepleiere og førskolelærere tjener mindre.

Leger, siviløkonomer, sivilingeniører og jurister har altså høy livsløpsinntekt, men førskolelærere og sykepleiere tjener lite på utdanningen sin, skriver forskning.no.

3 prosent mer

Forskerrekrutt ved Statistisk sentralbyrå (SSB), Lars J. Kirkebøen, har beregnet hvor mye en person tjener i løpet av et helt liv avhengig av hvor mye og hva slags utdanning vedkommende tar.

– De som bruker noen år av livet sitt på høyere utdanning, ser ut til å tjene på dette i det lange løp. Beregningene viser nemlig at man i gjennomsnitt tjener 3 prosent mer i løpet av livet for hvert år med utdanning, sier Kirkebøen.

Gevinsten avhenger imidlertid av hva slags fag eller profesjoner man velger.

– De som har lange profesjonsutdanninger som medisin, økonomi, juss og sivilingeniør, har en livsløpsinntekt som er mellom 40 og 90 prosent høyere enn de som går rett ut i arbeidslivet etter fullført allmennfaglig videregående skole, sier Kirkebøen.

Gjelder ikke alle

Men flere høyere utdanningsgrupper tjener mindre i løpet av livet enn referansegruppen med kun allmennfaglig videregående.

En førskolelærer tjener nesten 20 prosent mindre, en sykepleier 13 prosent mindre, mens en allmennlærer har en livsløpsinntekt som er 10 prosent lavere enn referansegruppens.

Også de med humanistiske og estetiske fag, sosialfagsutdannede og teologer ser ut til å høste liten økonomisk gevinst av utdanningen sin. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse