JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap og arbeidsfolk

Arbeiderpartiet seiler under falskt flagg som et parti for arbeidsfolk, mener Morten Edvardsen.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) svinger seg friskt i Klassekampen 16.09. om Aps politikk for arbeidsfolk. Hun hevder blant annet at retten til fast arbeid og gode og trygge arbeidsvilkår er sentrale prinsipper for Ap.

Dessverre er det langt mellom Trettebergstuens liv og lære på dette området. EUs postdirektiv er bare ett eksempel. Ap har ikke vist noen vilje til å stoppe direktivet, som innebærer at det åpnes for konkurranse på posttjenester. I land der dette har blitt realisert, som Tyskland, har det ført til sterkt reduserte lønninger, lengre ruter og større mengder post til ombæring for det enkelte postbud. Altså det motsatte av anstendig lønn og trygge arbeidsvilkår.

Ap vil heller ikke verne om arbeidsmiljøloven gjennom å legge ned veto mot EUs vikardirektiv, som vil gjøre hverdagen verre for de 200 000 norske arbeidstakere som i dag er midlertidig ansatt. Her står Ap trygt plantet på NHOs side, mot arbeidstagerne og arbeidstagernes organisasjoner.

Et tredje eksempel er EUs helsedirektiv. Direktivet skaper stor usikkerhet knyttet til krav om å åpne for privatisering av helsetjenester, lønns- og arbeidsvilkår for helsearbeidere og følgene for det offentlige helsevesenet. EU-prinsippet om fri flyt skal gå foran medlemsstatenes rett til å utforme en forsvarlig helsepolitikk bygget på den egne befolkningens behov.

Et direktiv som allerede er drevet igjennom av Arbeiderpartiet, mot regjeringspartner Senterpartiets vilje, er EUs tjenestedirektiv. Her stemte Ap sammen med høyrepartiene i Stortinget. Dette direktivet gjør ifølge den uavhengige utrednings- og forskningsstiftelsen De Facto, kampen mot sosial dumping vanskeligere.

Jeg har ikke i noen av disse sakene sett Trettebergstuen stå på barrikadene for gode og trygge arbeidsvilkår eller retten til fast arbeid. Det kan selvsagt ha sammenheng med at Trettebergstuen er en varm EU-tilhenger. Det kan være vondt å kreve en offensiv holdning fra regjeringen og Arbeiderpartiets ledelse i disse spørsmålene da.

Arbeiderpartiet seiler under falskt flagg. At Trettebergstuen angriper høyresidas arbeidslivspolitikk er bra, men det kan være lurt å feie for egen dør først. Noe annet er å føre folk bak lyset.

Annonse
Annonse