JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen ublu pris for Orkla-skog

Skogekspert mener at Statskog ikke har betalt overpris til Orkla for Borregaards skoger.

kjell.werner@anb.no

– 1,7 milliarder kroner er ingen ublu pris, sier tidligere professor Kåre Hobbelstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hobbelstad er nå pensjonist, men har vært professor ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås i mange år. Han har i årevis ledet landskogtakseringen i Norge og har jobbet mye med skogprognoser.

God handel

– Jeg tror dette kan bli en god handel for Statskog. Jeg regner med at selskapet vil kunne gjøre penger på denne investeringen, sier Hobbelstad.

Talsmenn i både Høyre og Fremskrittspartiet mener prisen som Statskog har betalt for Borregaard-skogene er altfor høy.

– Statskog har med skattebetalernes penger drevet opp prisen på Borregaard skog til ulønnsomme verdier, sier Høyres Svein Flåtten til Dn.no. Høyres talsmann mener at kjøpet er både finansielt og samfunnsøkonomisk ulønnsomt, og dermed har skvist ut private interessenter.

God skog

Salget til Statskog omfatter områder på til sammen 1,1 millioner mål, hvorav 750.000 mål er produktiv skog. Hobbelstad har en klar formening om verdien:

– Mye av skogen er hogstmoden og har vokst mer enn forventet. Her ligger det langsiktige prognoser til grunn for Statskogs bud. Mange har nok undervurdert de skoglige prognosene. I tillegg er det snakk om verdier ved annen utmarksnæring, sier Hobbelstad.

Han poengterer at det ikke skjer mye fritt salg av skog i Norge. Dermed er det få eksempler å kunne sammenlikne med.

Markedspris

Siden det i dette tilfellet dreier seg om et aksjeselskap, så er det snakk om markedspris. I 2003 ble nemlig bestemmelsen om konsesjonsplikt for kjøp av aksjer i selskaper som eier skog fjernet under daværende landbruksminister Lars Sponheim.

Regjeringen er positiv til Statskogs kjøp og vil foreslå at staten stiller med egenkapital på 1,25 milliarder kroner pluss et lån på 475 millioner kroner for å finansiere kjøpet. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse