JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offentlig sektor må ta ansvar for læreplasser

Inntak av lærlinger i Vest-Agder har tradisjonelt vært bra. Fylket har vært, og – er gode på formidling av lærlinger, men hovedandelen av disse formidles til privat sektor, særlig innen industrielle fag.

Vi er kjent med at Sørlandet sykehus helseforetak (SSHF) har styrevedtak på at de ikke skal ta inn lærlinger som helsefagarbeider, og at de som velger faget kun får praktisere inntil åtte uker ved sykehuset.

Så lenge nøkkeltall innen helse og sosial sektoren viser at det i dag er behov for en helsearbeider per seks innbygger innenfor helse og omsorg, vil dette tallet i 2020 kunne forventes å være en per tre -fire innbyggere. Da er et slikt vedtak uakseptabelt.

I norske medier er det fremkommet et tall på at det er maks 360 lærlinger innen statlig sektor.

LO i Vest-Agder krever at staten som arbeidsgiver, tar grep for å sikre rekrutteringen innenfor statlig sektor. Her under også norske sykehus.

Kommunene må også ta ansvar, da de er en del av offentlig sektor og bør bidra til å finne plasser til lærlinger innenfor flere områder. Det er viktig at det offentlige går foran som ett godt eksempel. Det må igangsettes prosjekter i fylkene for å kartlegge lærlingesituasjoneni statlig sektor og i kommunene.

LOs faglige fylkeskonferanse krever at det igangsettes et prosjekt i Vest-Agder hvor målet er å etablere flere læreplasser innen offentlig sektor generelt, og innen helse- og sosialfag spesielt.

Annonse
Annonse