JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer danskene

Arbeiderpartiets Martin Kolberg kommer med kraftig kritikk av den danske regjeringen.

kjell.werner@anb.no

– Vi ber den danske regjeringen om å stanse praksisen med å sende hjem nordiske borgere som har behov for sosialhjelp i Danmark, sier parlamentarisk nestleder Martin Kolberg i Ap til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han engasjerer seg i denne konflikten som er tema i Nordisk råds møter på Island denne uken. Kolberg viser til en konvensjon fra 1994 som alle de nordiske landene har underskrevet om sosial bistand og sosiale tjenester.

Bare Danmark

– Vi mener at den danske regjeringen bryter med denne konvensjonen, og nå forlanger vi en redegjørelse om saken. Det har vist seg at det bare er Danmark som sender hjem personer som ikke kan forsørge seg selv, sier en bekymret Kolberg.

Medborger- og forbrukerutvalget i Nordisk råd har tatt opp saken på bakgrunn av eksempler på utsendelse fra Danmark. Det gjelder blant annet gravide studenter, danskgifte arbeidssøkere samt medfølgende partnere med barn.

Arrogant minister

Kolberg er ekstra irritert på den danske ministeren Birthe Rønn Hornbech, som avslo å møte det nordiske utvalget for å svare på spørsmål om saken.

– Dette var en arrogant oppførsel, sier Kolberg og forteller at utvalget har sendt brev til den danske statsministeren, Lars Løkke Rasmussen, der Rønn Hornbechs avslag blir kritisert.

– Når andre nordiske land tilbyr sosialhjelp til dansker som har behov for det, må Danmark også føre samme praksis når nordiske borgere henvender seg i Danmark, sier Kolberg. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse