JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norsk-russisk visjon om visumfrihet

Norge og Russland har undertegnet en avtale om grenseboerbevis for lokalbefolkningen i nord.

På sikt er målet visumfrihet mellom de to landene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans russiske kollega Sergej Lavrov undertegnet avtalen i forbindelse med et utenriksministermøte om samarbeid i nordområdene i Oslo tirsdag.

– Vi ønsker oss et visumfritt område og håper dette vil bli et viktig skritt mot det, sa Støre da avtalen ble presentert.

Lavrov pekte på at avtalen er et viktig om enn lite skritt, og at arbeidet med den har gått raskt siden det bare tok to og et halvt år å forhandle den fram.

– Dette er viktig for alle som bor i regionen. Dette viser at vi beveger oss skritt for skritt, sa han mens Støre på et stort kart viste journalistene nøyaktig hvilke områder som dekkes av overenskomsten.

Slipper visum

Den begrensede avtalen gjelder ifølge Støre for 9.000 nordmenn og 45.000 russere på begge sider av den norsk-russiske grensen, som er rundt 19 mil lang.

Når avtalen trer i kraft, vil folk som bor inntil 30 kilometer fra grensen, kunne få utstedt et grenseboerbevis som gjør det mulig å reise uten visum over grensen.

På russisk side vil dette området omfatte Nikel, Petsjenga og Zapoljarny. På norsk side blir Kirkenes og nærområdene omfattet.

Avtalen er interessant også fordi den inngås mellom et land utenfor Schengen-samarbeidet, nemlig Russland, og Norge, som er med i det vesteuropeiske grensesamarbeidet.

Bredt spekter

Barentssekretariatets leder Rune Rafaelsen peker på at de umiddelbare effektene av en slik avtale ville vært større dersom det fulgte med en rett til å arbeide på tvers av grensen.

Utenriksminister Støre understreker at det har blitt enklere å arbeide på tvers av grensene og peker videre på at arbeidet mellom Russland og Norge videre i nord vil følge mange spor samtidig. Han nevner turisme, arbeid, miljø og næringsliv som sentrale områder.

Grenseboeravtalen ble signert samtidig med et utenriksministermøte i Oslo i et forum kalt Den nordlige dimensjonen, som i tillegg til Norge og Russland omfatter EU, Sverige, Finland og Island.

Diskusjonene i dette forumet dreier seg om samarbeid på tvers av landegrensene om miljøvern, offentlige helsetiltak, transport og logistikk og kultur. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse