JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om råd fra minoritetsmenn

Inkluderingsminister Audun Lysbakken mener bildet av menn med minoritetsbakgrunn må nyanseres. Nå ber han dem om råd inn i samfunnsdebatten.

christina.halvorsen@anb.no

– Det er en tendens til at menn med minoritetsbakgrunn får mye negativt fokus, og at man ikke er bevisst mangfoldet i befolkningen. Men gutter og menn med minoritetsbakgrunn er ressurspersoner, sier Audun Lysbakken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Få frem det sanne bildet

Lysbakken åpnet konferansen med nettopp navnet «Menn og gutter med minoritetsbakgrunn – en ressurs i Norge» på tirsdag. Det unyanserte bildet av minoritetsbefolkningen er ekstra unyansert når det gjelder menn, mener statsråden.

– Jeg er opptatt av å få frem de positive trendene vi ser. Mange lever for eksempel likestilte liv i minoritetsbefolkningen. Vi må klare å se folk som individer i stedet for å bare se på etnisitet, sier han.

Ber om råd

Lysbakken mener det trengs egne arenaer for å løfte frem perspektiv fra menn med innvandrerbakgrunn.

– Menn også kan, menn også vil, og også menn ønsker endring. Mennene gir viktige bidrag både til samfunnet og til familielivet, påpeker han.

Under konferansen deltok mange menn med minoritetsbakgrunn, både fra arbeids- og organisasjonslivet.

– Jeg håper dere har mye på hjertet som jeg kan ta med videre i mitt arbeid. Jeg vil gjerne ha bidrag fra dere som menn, fedre, sønner, og om hvordan det står til dere bor, jobber og studerer, sier Lysbakken.

Hvorfor ikke bare nordmenn?

Konferansier Noman Mubashir, kjent som NRK-programleder, er lei av at menn med minoritetsbakgrunn ofte blir sett på som et problem.

– Menn med minoritetsbakgrunn blir ofte plassert i båser. Enten fremstilles de som slemme muslimer eller voldtektsmenn. Eller veldig eksotiske, flinke til å slå på trommer eller han med den eksotiske kebabsjappa. Eller den vellykkete, men da må du være ekstremt vellykket, gjerne millionær eller topppolitiker. Det holder liksom ikke bare å ha tatt en sykepleierutdanning. Hvorfor er det slik? Hvorfor kan de ikke bare være nordmenn? spør han.

Lykkes ganske godt

Lysbakken påpeker at man lykkes ganske godt med det flerkulturelle samfunnet.

– En stor del av innvandrerbefolkningen deltar i arbeidslivet, snakker norsk og bidrar på ulike samfunnsarenaer, sier han.

Likevel er det ikke til å underslå at noen gutter og menn med minoritetsbakgrunn kommer dårligere ut, påpeker statsråden.

– Vi ser blant annet en overrepresentasjon blant gutter med minoritetsbakgrunn i frafall fra videregeånde skole. Og kanskje nettopp menn med minoritetsbakgrunn har de beste forutsetningene for å fortelle oss hva vi skal gjøre med dette, sier Lysbakken. (ANB)

Annonse
Annonse