JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Truer den norske modellen

Statsminister Jens Stoltenberg mener det mørkeblå alternativet truer selve den norske modellen.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– I krysningen mellom Høyre og Frp ligger det en politikk som bryter med den norske modellen, og som utgjør en trussel mot den, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Frontalangrep

Han brukte talen sin til landsmøtet i Norsk Tjenestemannslag (NTL) onsdag til et frontalangrep på det mørkeblå alternativet som seiler i medvind på meningsmålingene.

– Vi har holdt igjen i gode tider, og brukt mer i dårlige tider. Frps uansvarlige pengebruk vil bryte med dette og føre til høyere rente og høyere ledighet. Frp og Høyre utgjør et økonomisk eksperiment, sier Stoltenberg.

Stoltenberg minner om hvor dramatisk situasjonen er i Europa, også i flere av våre naboland, med skyhøy arbeidsledighet og kutt i velferdsgodene.

– Finanskrisen og ettervirkningene av den er ikke over. De andre landene bygger ned velferden og kutter i lønn, mens vi har reallønnsvekst og bygger ut velferden. Det er ikke flaks at vi er der, slik enkelte hevder, sier Stoltenberg.

Har forvaltet oljen

Han innrømmer at Norges utgangspunkt er godt, men mener regjering, storting og arbeiderbevegelse har forvaltet oljen og muligheten bedre enn andre land, blant annet Nederland, som også fant olje og gass. I mange andre land er sektoren dessuten helt privatisert, noe man ikke lot skje her.

– Det er derfor vi har kunnet skape den norske modellen, der alle skal med, med velferd og en sterk offentlig sektor, framfor skattelette og privatisering, sier statsministeren.

– Høyrepartiene argumenterer mot dette, men samtidig prøver de å framstille det som om de er for den norske modellen, mener Stoltenberg.

Han mener forskjellene er mange mellom de rødgrønne og de mørkeblå. Statsministeren er rystet over angrepene på fedrekvoten. Han frykter en privatisering av skole og velferd der pengene bestemmer, og han frykter høyresidens angrep på det han kaller dagens velorganiserte arbeidsliv. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse