JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpen for nordisk pakt

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er åpen for å diskutere en nordisk solidaritetspakt.

kjell.werner@anb.no

– Vi må ta en diskusjon om hva det vil si å være solidariske i Norden, sier Jonas Gahr Støre (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han deltok onsdag i den utenriks- og forsvarspolitiske debatten under Nordisk råds sesjon på Island.

– Siden den kalde krigens slutt har de nordiske landene fordypet samarbeidet om moderne sikkerhetsutfordringer. Vi har planer om å gjøre det enda mer, blant annet med en tettere integrasjon på forsvarssiden, sier Støre.

Nordisk forpliktelse

Han viser til den nordiske rapporten som Thorvald Stoltenberg la fram i februar i fjor. Det siste forslaget i rapporten legger opp til en debatt om hvilke solidaritetsforpliktelse de nordiske landene har.

– Rapporten hadde et perspektiv på 10-15 år. Men jeg mener at vi allerede i dag ser så tett nordisk og har så mange felles utfordringer at de nordiske landene bør ha diskusjon om hva det vil si å være solidariske i Norden, sier Støre.

– Jeg mener det er mulig å uttrykke regionale solidaritetsuttrykk som gjenspeiler det vi har med hverandre å gjøre i Norden, sier Støre.

Ser til Sverige

Den norske utenriksministeren heller til å tenke i samme baner som svenskene.

– Sverige har en formulering i sitt strategiske konsept som handler om at de ikke vil være uberørt om et EU-land eller nordisk land kommer i en utsatt situasjon. Jeg synes det er en moderne formulering. Det vil ikke være unaturlig at man i Norden går i den retningen, sier Støre.

– Tenker du deg en slags nordisk solidaritetspakt?

– Det er et godt spørsmål. Jeg vil ikke konkludere nå. Jeg tror vi kan diskutere dette i månedene som kommer.

Nato og EU

– Det som ligger fast for de nordiske landene er at noen er EU-medlemmer og noen er Nato-medlemmer, sier han.

Han karikerer situasjonen litt for å vise hva som er hans poeng:

– Norge har i dag en større sikkerhetsmessig forpliktelse i forhold til Nato-landet Romania, enn vi har i forhold til Sverige. Uten å si noe galt om Romania. Og Sverige har en større solidaritetsansvar overfor Romania som EU-medlem enn det Sverige har overfor Norge.

Mer integrert

Støre viser til den tette integrasjonen det er i Norden, alt det som skjer i Arktis og alt det som skjer i nordområdene.

– Her ser vi at alle tenkelige risikofaktorer som vi står overfor vil omfatte andre nordiske land samtidig. Vi legger jo til grunn at vi vil stille opp overfor hverandre. Derfor bør vi ha en diskusjon på hvordan vi formulerer det ansvaret, sier Jonas Gahr Støre. (ANB)

Annonse
Annonse