JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En hodepine for Norge

Utenriksministeren venter på svar fra USA, justisministeren venter på svar fra PST og Stortinget venter på justisministeren.

Avsløringene om overvåking ved USAs ambassade gir norske myndigheter hodepine.

Hele politi- og justisvesenet var torsdag preget av usikkerhet etter at TV 2 onsdag kveld avslørte den amerikanske ambassadens mangeårige ulovlige overvåking i regi av norske tidligere politifolk på norsk jord.

Både Politiets overvåkingstjeneste (PST) og Politidirektoratet gikk i gang med interne undersøkelser på bestilling fra justisminister Knut Storberget (Ap). Torsdag ettermiddag var det fortsatt høyst uklart når redegjørelsene vil komme.

USA svarer ikke

Få timer etter at nyheten sprakk onsdag kveld innkalte Utenriksdepartementet ledelsen ved den amerikanske ambassaden til et møte. Der ba UD om å få amerikanernes oppfatning av hvordan norske myndigheter er blitt informert om virksomheten og hva slags virksomhet det dreier seg om.

– Det ble ikke gitt avklarende opplysninger på våre spørsmål, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Han legger til at det er naturlig at amerikanerne trenger «noe tid». Støre hadde i løpet av torsdag ikke svart på NTBs spørsmål om hva han anser som passende tidsbruk fra amerikanernes side.

Fra amerikansk side kom det torsdag kun en kort kommentar. I en e-post med overskriften «Kommentar fra USAs ambassade vedr. TV 2-sak om overvåking» heter det at man vil forsøke å svare så raskt man kan på alle spørsmål norske myndigheter måtte ha i denne eller andre saker.

– Vi håper å kunne gi ytterligere kommentarer fredag, sier ambassadens talsmann Tim Moore.

Politiundersøkelser

Justisminister Knut Storberget (Ap) sier han har vært kjent med at tidligere politifolk har fått jobb ved USAs ambassade, men at dette skulle dreie seg om intern sikkerhet og dermed en lovlig virksomhet.

Storberget venter torsdag på redegjørelser fra sine underordnede etater.

Mens Politidirektoratet satte Oslo politidistrikt til å undersøke saken, holdt PST undersøkelsene i eget hus. Helt klare svar var ingen av dem i stand til å gi:

– Vi arbeider med en redegjørelse til justisministeren. Hva vi ikke vet, som vi vil komme til kunnskap om, vil bli avgjørende for fremdriften, sier stabssjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen til NTB.

PST sa tidligere på dagen at de ville komme med en redegjørelse i løpet av torsdag. Torsdag ettermiddag het det at dette ville ta tid:

– Dette er knyttet til enkeltpersoner og mye av dette strekker seg tilbake flere år. Det vil ta litt tid å samle informasjonen, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NTB.

Storberget

Storberget tok torsdag morgen selv kontakt med Stortingets presidentskap og ba om å få komme til Stortinget for å holde en redegjørelse for opposisjonen. Forutsetningen er imidlertid at fakta er på bordet. Ifølge Justisdepartementet vil tidspunktet og form på redegjørelsen bli vurdert sammen med presidentskapet, og etter at «man har fått mulighet til gjennomgå påstandene og innhentet tilstrekkelig informasjon.»

I mellomtiden raser opposisjonspartiene over justisministeren håndtering av hele problemstillingen. Frp-leder Siv Jensen mener Storberget har vært uklar.

– Storberget sier på den ene siden at alt dette har vært fullstendig ukjent for ham. Samtidig sier han at han har vært kjent med at norske tidligere politifolk er blitt ansatt av den amerikanske ambassaden. Da lurer jeg på: Hva trodde han at disse tidligere politifolkene skulle jobbe med? At de skulle skifte dopapir? Storberget har åpenbart ikke stilt de rette kontrollspørsmålene. Dette er uklart og rotete, sier Siv Jensen til NTB.

Høyres leder Erna Solberg reagerer med skuffelse over at en av Norges nærmeste allierte har drevet etterretning på norsk jord og peker på statsministeren.

– Stoltenberg må rett og slett finne ut hvorfor amerikanerne sier at virksomheten er klarert med norske myndigheter. Dernest må han informere Stortinget, sier Høyre-lederen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse