JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiet kjente til overvåkerne

Oslo-politiet skal ha kjent til den amerikanske overvåkingen uten å slå alarm.

Og Riksadvokaten besluttet fredag kveld at politiet i Østfold skal etterforske ambassadesaken.

– Bakgrunnen er en helhetsvurdering av all informasjon som har tilflytt oss i løpet av dagen, sier førstestatsadvokat Jørn S. Maurud i Oslo til NTB.

Han vil ikke si noe mer om hva slags informasjon han sikter til, men medgir at anmeldelsen fra partiet Rødt er en del av bildet. Maurud har påtaleansvaret for saken, mens selve etterforskningen er satt ut til Østfold-politiet.

– Vi vil være sikre på at vi går klar av personlige bindinger, og da er Østfold forhåpentligvis langt nok unna, sier han.

I et intervju med TV 2, som ble gjort før saken ble offentlig kjent, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt at politiet var kjent med at enkeltpersoner samlet inn opplysninger.

– Vi har sett enkeltpersoner til tid og sted som vi har oppfattet som observatører. Slik denne virksomheten er blitt oppfattet av oss, og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover. Men man kan velge å like eller mislike det, sier Fredriksen i intervjuet som ble sendt fredag kveld.

Anmeldt

Rødt anmeldte tidligere fredag flere navngitte polititjenestemenn som ifølge TV 2 har drevet ulovlig overvåking av nordmenn for den amerikanske ambassaden. Formelt omfatter anmeldelsen brudd på straffelovens paragraf 91a, som gjør det straffbart å innsamle opplysninger til fordel for en fremmed stat.

– Dette er grove overtramp, og det er åpenbart at norske borgere som havner i dette amerikanske registeret kan bli utsatt for risiko. Vi regner med at mange av dem som er blitt overvåket og registrert på ulovlig vis, er medlemmer av Rødt. Mange av våre har demonstrert utenfor den amerikanske ambassaden, sier Rødt-leder Turid Thomassen til NTB.

Hun frykter bevis har gått tapt ved at politiet ikke innledet etterforskningen tidligere. Maurud mener det er liten grunn til å frykte bevisforspillelse.

– Vi mener det er tilstrekkelig hurtig å sette i gang nå. Vi ønsker først og fremst å få klarlagt hva denne gruppen rent faktisk holdt på med, og vurdere om det kan representere straffbare forhold. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på noe straffbart, men det er det vi vil etterforske, sier han.

Saken kan også bli aktuell for Spesialenheten for politisaker å se på.

– På bakgrunn av anmeldelsen vil Riksadvokaten måtte ta stilling til om det er spørsmål i saken som er egnet for oss å se nærmere på, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til NTB.

Utålmodig Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ventet fredag kveld fremdeles utålmodig på svar fra amerikanske myndigheter. Til nå har den amerikanske ambassaden lagt fullstendig lokk på sokken, iallfall offentlig.

Ekspedisjonssjef Steffen Kongstad i UD møtte chargé d'affaires ved den amerikanske ambassaden onsdag kveld. Blant temaene som ble tatt opp, var hvordan amerikanerne mener at norske myndigheter er blitt informert om virksomheten, og amerikanernes beskrivelse av hva slags virksomhet det dreier seg om.

– Det ble ikke gitt avklarende opplysninger på våre spørsmål, sa Støre til NTB torsdag.

Justisminister Knut Storberget (Ap) venter også på svar - fra Politiets sikkerhetstjeneste. Forventningen om en redegjørelse av hva PST har kjent til, forandres ikke av at saken nå er under politietterforskning, får NTB opplyst av Justisdepartementet.

– En ting er hva man faktisk har gjort og hva som har gjort dette ulovlig. Spørsmålet er om det er gitt samtykke til virksomheten. Vi undersøker om det er gitt et samtykke som bærer preg av at man har samtykket til ulovligheter fra PST eller politiet sin side, sa Storberget tidligere fredag.

Ifølge VG skal amerikanske myndigheter ha gått med på å stanse den hemmelige overvåkingen inntil videre. Samtidig melder TV 2 i Danmark at den amerikanske ambassaden i København også der har bedrevet ulovlig overvåking og registrering. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse