JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Laksestrid i nord

Det vekker sterke reaksjoner at regjeringen vil tillate enda mer lakseoppdrett i nord.

Regjeringen vil tillate inntil 5 prosent økt produksjon i oppdrettsanlegg for laks og ørret i Troms og Finnmark neste år. Norske Lakseelver er bekymret og mener dette vil true villaksen.

– Lusenivåene i Finnmark og Troms er svært lave, og det er heller ikke resistensproblemer i disse fylkene. Kapasitetsøkningen kan bidra til verdiskaping langs kysten i nord, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) i en pressemelding.

Dette er imidlertid noe Norske Lakseelver, som organiserer de som eier norske lakseelver, ikke slår seg til ro med. Daglig leder Torfinn Evensen mener den dramatiske situasjonen med høye lusetall og resistent lakselus fra Bodø og sørover ikke på noen måte kan rettferdiggjøre en økning Troms og Finnmark.

– Fiskeriministeren må ta lærdom av de feilene oppdrettsnæringa har gjort ellers i landet, og det er svært kortsiktig politikk å flytte problemene med lus og rømming fra Vestlandet og Midt-Norge nordover, sier Evensen.

Evensen peker dessuten på at resistensutviklingen ifølge Mattilsynet ikke er under kontroll, og at lusenivået i Finnmark nå er 30 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Regjeringen vil også utvide antallet laksekonsesjoner med fire i tildelingsrunden fra 2009.

– De nye tilleggstillatelsene innebærer en begrenset utvidelse av den totale biomassen, og tildelingen er derfor akseptabel ut fra miljøhensyn, skriver settestatsråd Trond Giske (Ap) i en pressemelding. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse