JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap fortsatt størst

Arbeiderpartiet er fortsatt det største partiet, viser en ny meningsmåling.

Arbeiderpartiet går tilbake 2,1 prosentpoeng til 28,4 prosent på en måling som Norfakta har laget for Klassekampen og Nationen. Men selv om partiet fortsatt er størst, har Høyre og Fremskrittspartiet flertall.

Høyre går i likhet med Arbeiderpartiet tilbake og taper 0,9 prosentpoeng. Partiet har en oppslutning på 25,3 prosent.

Fremskrittspartiet går motsatt vei - fram 1,7 prosentpoeng til 24,7 prosent. De to partienes stilling bekrefter at høyrevinden fortsatt blåser over landet, mener valgforsker Hanne Marthe Narud.

– Meningsmålingen for november bekrefter det jeg har sagt i lang tid. Høyrevinden fortsetter over hele landet, sier Narud, som er professor ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til Nationen.

Små endringer for de små

Ap, H og Frp befester med målingen sin stilling som de tre store partiene i norsk politikk.

For de øvrige partiene på målingen er endringene små. Kristelig Folkeparti går fram 0,4 prosentpoeng til 4,5 prosent. Venstre går fram 1,1 prosentpoeng til 4,5 prosent.

Sosialistisk Venstreparti går fram 0,2 prosentpoeng til 5,7 prosent mens Senterpartiet går tilbake 0,3 prosentpoeng til 4,8 prosent. Rødt går fram 0,7 prosentpoeng til 1,6 prosent.

Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum medgir overfor Klassekampen at høsten har vært hard for Sp og at det er vanskelig å få fram egne saker og nå nye velgergrupper.

Egne saker

Høyres leder Erna Solberg mener på sin side at det er enkelt å fremme egne saker.

– Vi fokuserer på å vise våre alternativer og hva Høyre står for, sier hun til Nationen.

Hun mener Høyre vinner på å trekke fram saker av stor nasjonal betydning, men som ikke får stor oppmerksomhet i media, som yrkesløftet og partiets kreftplan.

Solberg registrerer at Høyre og Frp kappes om å være størst på høyresiden. Men selv om de to partiene uansett har flertall, vil hun ikke låse seg til et fremtidig samarbeid kun med Frp.

Bred plattform

– Vi kan ikke satse på et regjeringssamarbeid alene med Frp bare fordi de siste meningsmålingene viser gode tall. Den risikoen kan vi ikke ta. Vi ønsker oss en bred, borgerlig plattform hvor KrF og Venstre er naturlig å samarbeide med, sier Solberg.

Valgforsker Narud er ikke umiddelbart sikker på om det borgerlige flertallet vil holde seg framover.

– Den borgerlige trenden har jo vart lenge nå. Men vi vet jo at velgerne kan ombestemme seg rett før et valg, så det blir spennende å se utfallet av neste års kommunevalg, sier hun. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse