JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal lese tekst av Liu

Liv Ullmann skal lese en tekst av fredsprisvinner Liu Xiaobo under fredsprisutdelingen.

Nobelkomiteen forbereder seg på en fredsprisutdeling hvor vinneren selv, kinesiske Liu Xiaobo, etter alt å dømme ikke vil være til stede for å motta prisen og holde tale. I stedet vil en av hans tekster bli lest opp.

– Dette er jo en mann som har skrevet 700 essays, så vi har mye å velge mellom, og vi har bestemt oss for hva som skal leses opp dersom dette blir alternativet, sier Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad til NTB.

– Det er en fantastisk gripende tekst som Liv Ullmann skal lese opp, men vi sier ikke hvilken tekst det er. Det blir en godbit for alle som kommer på utdelingen, sier han.

Det er fortsatt ikke avklart om noen kan motta prisen på vegne av Liu, som sitter fengslet i Kina, dømt for undergravende politisk virksomhet.

– Utfallet kan bli at vi ikke deler ut medaljen, diplomet og sjekken, men vi vil likevel ha en flott og verdig seremoni, sier Lundestad.

Han anser det som usannsynlig at Liu Xiaobos kone Liu Xia vil få anledning til å reise til Oslo for å motta fredsprisen på vegne av sin mann.

Kina har advart andre land mot å delta på nobelseremonien, men ifølge Lundestad er det for tidlig å si hvem som vil komme.

– Svarfristen går ut den 15. november. Det vil overraske meg stort om ikke noen sier nei, men det store flertall kommer ganske sikkert. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse