JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Følg opp leverandørene!

I kjølvannet av THT- og Skanska-saken oppfordrer Byggenæringens Landsforening sine medlemsbedrifter til aktivt å bruke StartBANK - både når de inngår kontrakter med underentreprenører og til løpende leverandørovervåking.

Forskriften om informasjons- og påseplikt og innsynsrett sier blant annet at hovedleverandøren skal påse (sørge for) at lønns- og arbeidsvilkår hos virksomhetens underleverandører er i overensstemmelse med gjeldende allmenngjøringsforskrifter.

Påseplikten innebærer at "det skal iverksettes systemer og rutiner for å undersøke og om nødvendig følge opp at allmenngjøringsforskrifter etterleves. Påseplikten kan oppfylles for eksempel ved at det tas inn kontraktsklausuler om at arbeidstakere minst skal ha de lønns- og arbeidsvilkår som følger av allmenngjøringsforskrifter, og at dette følges opp gjennom innhenting av dokumentasjon på arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår", heter det i nevnte forskrift.

– Følg opp påseplikten!

Magasinett.org spurte Byggenæringens Landsforening (BNL) hvilken oppfordring den ville gi sine medlemsbedrifter slik at de unngår lignende tilfeller som den i Skanska:

– BNL oppfordrer sine medlemmer til aktivt å bruke StartBANK både når de kontraherer underentreprenører og til løpende leverandørovervåking. Dessuten må de følge opp påseplikten i kontraktskjeden, svarer Audun Lågøy, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening.

Presser underleverandører på pris?

– Erfaringer viser at hovedentreprenør og byggherre generelt er altfor fokusert på å presse pris ved kontraktsinngåelser. De "glemmer” å sjekke/tenke over om prisen vil gjøre underentreprenøren(e) i stand til å gi sine arbeidstakere anstendige lønns- og arbeidsvilkår, eventuelt om underentreprenøren(e) vil komme i økonomiske vanskeligheter. Hva sier BNL til det?

– Vi kjenner oss ikke igjen i at det generelt foreligger urimelig priskonkurranse i byggenæringen. Svært mange entreprenører og byggherrer har gjennom mange år opparbeidet et nett av underentreprenører som de ofte bruker på sine prosjekter. Dette ville ikke vært mulig om hovedentreprenøren hadde presset pris slik at arbeidstakerne ikke får anstendige lønns- og arbeidsvilkår.

Våre medlemmer forutsetter i sine anbudsdokumenter at ansatte skal ha lønns- og arbeidsvilkår i tråd med allmenngjøringsforskriften, er Lågøy overbevist om.

Lønn - bedriftens ansvar

– Til syvende og sist kan arbeiderne i TNT Bygg & Anlegg bli skadelidende fordi Skanska ikke gjorde ”hjemmeleksa si” og sjekket de økonomiske forholdene hos sin underentreprenør THT. Bør BNLs medlemsbedrift Skanska ikke sørge for at THT-arbeiderne får utbetalt lønna si?

– Dagens ordning er at det er den enkelte bedrifts ansvar å gjøre opp sine forpliktelser overfor sine ansatte. Dersom en bedrift går konkurs, kan de ansatte få sine lønnskrav dekket av lønnsgarantifondet. Ut over det vil jeg ikke kommentere saken mellom Skanska og THT, svarer BNLs Lågøy.

– Må følge med!

– Hva har BNL tenkt å gjøre med StartBANK og deres brukere – etter glippen i Skanska Norge AS?

– BNL jobber kontinuerlig med å gjøre forbedringer i StartBANK. Dette arbeidet vil fortsette, samtidig som vi oppfordrer bedriftene til å bruke systemet for leverandørovervåking i StartBANK.

Annonse
Annonse